Alkotásaival nemzetünk iránti elkötelezettsége jelenik meg, életútja példakép a jövő nemzedéke számára – áll a kitüntetésen, amelyet Kathy-Horváth Lajos az Emberi Méltóság Tanácsától vehetett át. Az elismerésben korábban többek közt Karikó Katalin, Jókai Anna, Törőcsik Mari és Béres József is részesült.

Dr. Lomniczi Zoltán, a szervezet elnöke méltatásában ismertette Kathy-Horváth Lajos életútját, kezdve azzal, hogy már 4-5 éves korában hegedűt ragadott. Játszott a Rákfogó együttesben, a Cziffra György Alapítvány ösztöndíjasaként Franciaországba került, megnyerte a Yehudi Menuhin által szervezett Bartók Emlékversenyt. A rendszerváltozás után költözött vissza Magyarországra, ahol Érdemes és Kiváló Művész lett. Beválasztották az Európai Tudományos és Művészeti Akadémia tagjai közé, a Fővárosi Roma Oktatási Központ vezetőjeként pedig 25 éve a tehetséges roma fiatalok fejlődését támogatja.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

„Amerre csak jártam, mindig igyekeztem a zenén keresztül dicsőséget szerezni a magyar és a roma kultúrának egyaránt”

– mondta köszönőbeszédében Kathy-Horváth Lajos kiemelve: mennyire fontos a művészetekben is, hogy példaképeket állítsunk a fiatalok elé, megemlítve Szakcsi-Lakatos Bélát, Babos Gyulát, illetve Tátrai Tibort is.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

Az Emberi Méltóságért díjat Kathy-Horváth Lajos mellett Weisz Péter is átvehette. A gyöngyösi Bugát Pál kórház főigazgatóját Mikola István, korábbi egészségügyi miniszer méltatta.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

A rendezvényen részt vett Béres József, a Béres gyógyszergyár elnöke, valamint Latorczai János, a Magyar Országgyűlés alelnöke is. A díjátadón fellépett Dévai Nagy Kamilla Liszt Ferenc-díjas előadóművész és ifjabb Kathy-Horváth Lajos hegedűművész.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc