Nos, ezek a táncházak már nem lelhetők fel Józsefvárosban, ám újraélednek a Kőfeszt – A szabad táncház pünkösdi rendezvénysorozatán (június 3–6.) a meseszép Káli-medence négy településén. Kékkút a mozgalom bölcsőjének számító Szék város zenés, táncos, nótás hagyományait kelti életre többek közt az Üsztürü, Gombai Tamás, Fábián Éva és a Székről érkező Filep Pál Márton (Pali Marci) segítségével. Köveskálra a manapság legnépszerűbb hagyományőrző banda érkezik Magyarpalatkáról, a mozgalom szupersztárja, a 86 éves Hideg Anna néni pedig Ördöngösfüzesről. Mesével, énekkel, zenével, tánccal. Mindszentkálla egy kicsit Szatmár lesz – Pál István Szalonnáék jóvoltából, míg a Káli-medence fővárosa, Kővágóörs Kalotaszeg világába kalauzol a mérai Veszélyes bandával, Farkas Zoltán Batyuval, az Erdőfűvel és a Bajkó zenekarral.

Fotó: Kőfeszt.hu

S hogy mi a lényeg? Hogy visszatérjen a régvolt táncházi hangulat: bárhol bárki szabadon táncolhasson – nádfedeles ház udvarán, a Botond pajtában, vagy éppen a Balaton partján – egy igazi örömzenére.

Nem csak a láb és fül, hanem a szellem is gyarapodik

Az örömzenét és a szabad táncházat humorral és érdekességekkel fűszerezett szabadegyetemi előadások, folkmozik, kézműves foglalkozások kísérik.

Fotó: Kőfeszt.hu

A szervezők ügyelnek arra, hogy a tudásunk is bővüljön, eddig nem ismert szokásokkal, dalszövegekkel, történetekkel, hiedelmekkel gyarapodjék.

Részletes program: www.kofeszt.hu