A Loyolai Szent Ignác alapította jezsuita rend magyarországi tagjai azzal a céllal érkeztek az 1880-as években Budapestre, hogy megreformálják a fővárosi hitéletet. Ennek első lépéseként egy templom építésére volt szükség, amelyhez a szükséges forrást közadakozásból gyűjtötték össze. A legalkalmasabb teleknek a Mária és József (ma Krúdy Gyula) utcák találkozásánál lévő terület bizonyult.

Fotó: Fortepan

Templomépítés hazai alapanyagokból

A templomépítés egyik zászlóvivője, a hazafias lelkületű Győri Terézia grófnő Kauser József építészt bízta meg a templom és a hozzá tartozó rendház megtervezésével. Kauser az Építő-Ipar című lap korabeli számában azt írta:

Óhajtásképp ki volt mondva, hogy lehetőleg csak hazai anyag alkalmaztassék és csak ott engedtetnék meg némi eltérés, ahol a sürgősség vagy olcsóbb ár idegen föld anyagát, vagy munkájának alkalmazását elkerülhetetlenné tenné.

Fotó: Fortepan

A vöröstéglából és terméskőből készült falak ma is impozáns külsőt biztosítanak a román építészeti stílusú templomnak. Az alapkövet 1888. július 2-án tették le, és 1891-re az épület ugyan el is készült, látogathatták a hívek, azonban teljessé csak a belső berendezés befejezését követően vált.

21 év alatt készült el teljesen

A templom 1909-es felszentelésén a korabeli napilapok is beszámolói szerint az egyházi és világi előkelőségek is megjelentek. A szentelést Kohl Medárd püspök végezte, és jelen volt Bús Jakab, az első tartományfőnök is. Az ünnepség második felében orgonahangversenyt rendeztek.

Az eredeti négy harangjából hármat az I. világháború során hadi célokra elvittek. A II. világégés idején üldözöttek – katonaszökevények, kibombázott családok, zsidó menekültek – leltek menedéket az altemplomban.

Fotó: Fortepan

A háború után azonban a kommunisták betiltották a rendet, mintegy 400 tagját munkatáborba internálták, a többieknek pedig el kellett hagyniuk az országot. 1950 és 1986 között plébániatemplomként működhetett, a jezsuita rend a templomot csak rendszerváltáskor – 1989-ben – kaphatta vissza.

Folyamatos megújulás

Külső és belső felújításra 2006-2007-ben került sor.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A templomban napjainkban is folyamatos a korszerűsítés: 2020-ban az orgona újult meg, illetve új harangjáték és lélekharang érkezett az első világháborúban elveszett harangok pótlására.