A nemzet épített értékeinek megőrzésére irányuló korábbi törekvések 1872-ben országos szervezeti keretet kaptak, s ezzel elindult az a hatalmas munka, amely a hazánk történelmének, kultúrájának és művészetének pótolhatatlan örökségét képező épületek számbavételét, felmérését és megóvását jelentette. Elődeink értékmentő munkásságát európai szintű tudományosság, rendkívüli szakmai felkészültség és rendíthetetlen hazaszeretet jellemezte.

Százötven éve, 1872. április 7-én jött létre a Magyarországi Műemlékek Ideiglenes Bizottsága. Az intézményes hazai műemlékvédelem első önálló szervezete a mai Horánszky utca 4. alatti kis, palotaszerű épületben kezdte meg működését.

Az első feladatok között szerepelt a műemlékek jegyzékbe foglalása és kategorizálása, amihez országszerte felvételi íveket küldtek szét. A Fiumei úti sírkert a mintegy 170 éves történelmével mára igazi kultuszhellyé vált. A sírkert a 19. század közepén Pest köztemetőjeként nyílt meg, majd a század végére Magyarország legrangosabb kegyeleti helyévé vált. Itt áll többek között Batthyány Lajos, Deák Ferenc és Kossuth Lajos mauzóleuma.

A sírkert a Kulturális Örökség Napjaira tematikus sétákkal készül:

Időpontok:
Halhatatlan művészek – Szobrászok és szobrok – szeptember 17., szombat 14.30-16.00
Thália bűvöletében – szeptember 17., szombat 14.30-16.00
Művészparcellák – szeptember 17., szombat 16:00 – 17:30
„Ami bennem lélek” – irodalmi séta – szeptember 17., szombat 16:30 – 18:00

Helyszín: Fiumei úti sírkert, Fiumei út 16-18.

A programok ingyenesek, de előzetes regisztráció szükséges.

A fotó illusztráció