A XX. század elején rohamléptekkel épült be a környék. A Tisztviselőtelepen gombamód nőttek ki a házak a földből. A századfordulón, 1894-ben úgy határozott a Székesfőváros Tanácsa, hogy a Kálvária tér stációit a Golgota és a Simor (ma Vajda Péter) utca közötti területre – a régi temető helyére – teszik át, oda parkot létesítenek, amelynek a neve Golgota tér lesz. A stációsor végére az Orczy család támogatásával kápolna épült, amelynek avatására a történet szerint még Erzsébet királyné is eljött. A kápolna alatti kripta az Orczy család nyughelye is volt.

Fotó: Fortepan

A tér Delej utca felőli telkére az 1910-es években a Magyar Királyi Állami Vas, Acél és Gépgyárak (MÁVAG) dolgozói számára épített lakóépületet, amelyet a köznyelv Kolóniaként emleget. A Simor utca felől a Tisztviselőtelep egy-két szintes házaitól eltérő módon többszintes lakóépületeket emeltek.

Fotó: Egykor.hu

A Golgota téri stációsor és a keresztes Kálvária a II. világháború során súlyosan megrongálódott. Egyes stációkat sikerült megmenteni, és azokat a Magyarok Nagyasszonya templom körül helyezték el. A megmaradt darabok a Gulágra hurcoltak, illetve az ’56-os forradalom áldozatainak emlékművévé váltak. A kápolnát 1971-ben életveszélyesnek minősítették és felrobbantották. Furcsa mód a rossz állapotúnak bélyegzett épület csak a harmadik robbantásra omlott le. A megsemmisítés valódi oka a történet szerint az volt, hogy a Ganz gyár kommunista vezetése nem nézte jó szemmel, hogy munkásaik rendszerint betérnek a kápolnába.

A rendszerváltozást követően a tér állapota rohamosan romlott: szeméthegyekkel telt meg, rendszeresek voltak a közbiztonsági problémák. A tér és a park helyzete 2013-ban rendeződött. Józsefváros polgári vezetése teljeskörűen felújította, az egykori kápolna helyére pedig kettőskeresztet állítottak, ahol évről évre augusztus 20-án államalapítási ünnepséget tartanak. Idén a Turay Ida Színház művészeinek előadása színesíti a programot. A tér rehabilitációjára a koronát a stációsor helyreállítása teszi fel, amely a közelmúltban fejeződött be.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc