A Tisztviselőtelep kialakulásakor, a XX. század elején igény merült fel egy templom építésére, amit a hívek Szent István tiszteletére kívántak emelni. Ekkor alakult a Szent István Filléregyesület, amely az építésre gyűjtött adományokat. A nemes ügy mellé állt többek között Prohászka Ottokár püspök is. A Rezső téri telket a Főváros ingyenesen biztosította, az 1913-ban kiírt tervpályázatot Lechner Ödön nyerte. Csakhogy közbeszólt a háború, így a terv meghiúsult. Mivel Lechner Ödön elhunyt, 1927-ben új pályázatot írtak ki, amit unokaöccse Lechner Jenő nyert. Az építkezés 1929-ben kezdődött és a templom 1931-re készült el. A templom két harangját Szlezák László öntötte. A nagyobbik Szent István tiszteletére, a kisebbik Lisieux-i Szent Teréz tiszteletére készült.

Fotó: Ványi Ákos / Hírnyolc

1931. október 8-án, Magyarok Nagyasszonya ünnepén szentelte fel Serédi Justinián hercegprímás a tisztivelőtelepi Magyarok Nagyasszonya plébániatemplomot. A 90 éves évfordulón a kerület papjainak koncelebrálásával ünnepi szentmisét tartottak – mondta el lapunknak Vargha Miklós Péter plébános. Az ahhoz legközelebb eső hétvégén – október 10-én – pedig megtartották a búcsúünnepet is, amelyet Berta Tibor, dandártábornok, tábori püspök celebrált.

Fotó: Sára Botond Facebook-oldal

Az eseményen részt vett Ferencz Orsolya, a környék önkormányzati képviselője, illetve Sára Botond is, akinek polgármestersége alatt a templom 50 milliós önkormányzati támogatást kapott a tetőzet felújítására. A kupola felújítása nem volt egyszerű feladat, hiszen egyben kellett restaurálni, de istennek hála most már az is elkészült, ahogyan az ablakok felújítása is, amire szintén kaptak támogatást az előző városvezetéstől.