A mai Rákóczi út és József körút találkozásánál áll egy kőemlékmű, amely emlékezeti az arra járókat, hogy „itt állt egykor az 1875-ben megnyitott Népszínház, amely 1908-tól 1964-ig a Nemzeti Színház hajléka volt”. A Fellner Ferdinánd és Helmeer Hermann által tervezett épületről kapta nevét a Teleki tér irányába húzódó sugárút, a Népszínház utca.

A mai Blaha Lujza térre 1908 nyarán költözött a Nemzeti Színház, amely korábban az Astoriánál állt a Rákóczi út Múzeum körút sarkánál. Ám azt az épületet tűzveszélyesnek ítélték és lebontották.

A Nemzeti új otthona 2762 néző befogadására volt alkalmas. Az évek folyamán játszott itt Blaha Lujza, Jászai Mari, Ódry Árpád, Bajor Gizi és Márkus Emília, hogy csak néhány nevet soroljunk fel a legnagyobbak közül.

A Nemzeti Színház a II. világháborúban és az 1956-os forradalomban jelentős sérüléseket szenvedett. Bár falait helyreállították, jelentős összeget kellett volna fordítani a teljes felújításra. Egyesek szerint az alatta húzódó metró építése, mások szerint a kor politikai vezetésének ellenérzése pecsételte meg a Nemzeti Színház sorsát.

A bontási munkálatokat 1965. január 15-én kezdték el, az utolsó robbantásra éppen 55 évvel ezelőtt, április 23-án került sor. A Nemzeti Színház vizuális történetét a Fortepan segítségével mutatjuk be olvasóinknak.

Fotók: Fortepan; Baranyai Attila/Hírnyolc,