Immár tizenegyedik alkalommal rendezik meg idén a fesztivált, amelyen megünneplik a pálos rend megalakulásának 750. évfordulóját – mondta el a rendezvénysorozatról tartott sajtótájékoztatón Dragonits Márta, az Ars Sacra Alapítvány kuratóriumának elnöke. Az eseménysorozat részeként tartják meg a szakrális építészeti konferenciát, amelynek témája az idén 750 éves Pálos Rend építészete lesz a Sapientia Szerzetesi Hittudományi Főiskolán szeptember 15-én.

Megnyitó a Nemzeti Múzeumban

Hagyomány, hogy a fesztivál minden évben a Magyar Nemzeti Múzeumban nyílik meg ünnepélyes keretek között. Köszöntőt mondott Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója és Herczegh Anita, a köztársasági elnök felesége. A rendezvényt Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek nyitotta meg, közreműködött Lackfi János és a Kodály Zoltán Magyar Kórusiskola Laudate gyermekkara, vezényel: Sapszon Borbála.

Az esemény zárónapján pedig a fesztivál visszatérő vendégei, Bogányi Gergely zongoraművész és az Anima Musicae kamarazenekar először ad közös koncertet a gazdagréti Szent Angyalok-templomban, ahol Mozart-művek csendülnek fel. A tervek szerint a koncertet online is közvetítik.

Programok Józsefvárosban

A kerületben több helyszínen is lesznek programok, így például orgonaavató szentmisét tartanak a  Jézus Szíve Jezsuita Templomban, Jókai Anna emlékét idézik meg a Józsefvárosi Galériában, sétát tartanak a Fiumei úti Sírkertben, tárlatvezetést a Nemzeti Múzeumban, de lesznek programok a Szent József plébánián, a Párbeszéd Házában, Külső-Józsefvárosi Református Egyházközség templomában.

A józsefvárosi programok itt találhatók.

A fesztivál honlapja itt található.

 

Forrás: MTI, Hírnyolc