1848/49-es honvéd ereklyékből nyílt kiállítás

Nedbál Miklós | 2020. 10. 07. – 10:15
© Fotó
MTI/Máthé Zoltán

„Testünk, vérünk érte adni, a hazához hívnek lenni” – Honvéd ereklyék 1848/49-ből címmel nyílt időszaki kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban.

Egy kiállítás eszmei értékét az adja, hogy a tárgyak ne csak a múltra emlékeztessenek, azok mögött az embert is látni kell. Arra is gondolni kell, hogy elődeink, őseink felruháztak minket azzal a felelősséggel, hogy az új nemzedékek lássák a tárgy mögött a szenvedést, a kínokat, amelyekben a magyarságnak, a magyar embereknek része volt – mondta a kiállítást megnyitó Benkő Tibor.

A több mint ezeréves magyar történelem mindig a magyar emberek elszántságáról, csatározásáról, harcáról szólt

– idézte fel a honvédelmi miniszter. A politikus köszönetet mondott Máday Norbertnek – akinek gyűjteményéből a tárlat nyílt –, hogy gondoskodik arról, az új nemzedékek továbbvigyék azokat az eszméket, amelyekkel „elkötelezett és elhivatott tagjai vagyunk ennek az országnak”.

© Fotó
MTI/Máthé Zoltán

A kiállított tárgyak, fegyverek, tartozékok, festmények, mind arra utalnak Máday Norbert nemcsak tárgyakat gyűjt szenvedéllyel, hanem egy eszmeiséget képvisel. Szükség van olyanokra, akik ápolják a múltat, hogy az emberek értsék meg kinek köszönheti Magyarország a jelenét és kire számíthat a jövő építésében – fejtette ki Benkő Tibor.

© Fotó
MTI/Máthé Zoltán

A most nyílt tárlatban korabeli festményeket, honvédportrékat, díszkardokat, valamint további olyan tárgyakat állítottak ki, amelyek tükrözik a szabadságharc korát – emelte ki Varga Benedek, a Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója. A főigazgató elmondta: a fegyverek gyűjtése a múlt egy nagyon fontos aspektusát reprezentálta és tette megérthetővé. A gyűjtők az egész társadalom számára végeztek, végeznek értékteremtő munkát, vannak, akik a megsemmisüléstől mentettek meg számos fegyvert. Máday Norbert olyan gyűjtő, aki hisz benne, hogy nemzeti történelmünk általa őrzött emlékei mindenki gazdagodását szolgálják - jegyezte meg Varga Benedek.

© Fotó
MTI/Máthé Zoltán

Máday Norbert elmondta: 30 éve kezdte el gyűjteni a szabadságharc emléket. Kitért arra is: ez a nap a magyar fegyvegyűjtőkről és a magyar fegyvergyűjtésről is szól, ami évtizedekig nem kapott kellő figyelmet. A kiállítás - amely november 24-ig tekinthető meg - megnyitóját követően bemutatták Máday Norbert Pengén csillanó arcok című könyvét is.

Forrás: MTI

Rovat