A Kálvária tér 6. számú ház 1912-ben épült Schweiger Gyula és Makrai Teofil tervei alapján. Az emeleteken lakások kaptak helyet, míg a földszinten színházterem létesült. A tulajdonos, Moskovits Benő, a Kálvária tér környékének két moziját összevonva költöztette ide a filmszínházat, ami ekkortól Népotthon Mozgó néven futott. Az ingatlanban színház is helyet kapott.

Színház és mozi

A Józsefvárosi Színpad igazgatója Micsey F. György lett, és 1913. augusztus 30-án nyitotta meg kapuit.

A szereplők közül nagy sikere volt Cserey Irmának, az ismert nevű soubrettenek, aki énekszámaival aratott teljes tetszést”

– számoltak be az első előadását követően a korabeli lapok. A színház mindössze néhány hónapot ért meg, ezt követően már csak a Népotthon mozi üzemelt 1926-ig, amikor Józsefvárosi Filmszínház névre keresztelték át.

Fellépett Turay Ida, Bilicsi Tivadar is

1933-ban a mozi egy házszámmal arrább költözött, helyén Erdélyi Mihály nyitotta meg a Józsefvárosi Színházat. A december 23-ai nyitóelőadás a Mit susog a fehér akác című operett volt. Az 548 ülőhelyes teremben hetente öt előadást tartottak jutányos helyárak mellett. Erdélyi színházában a legnépszerűbb művészek szerepeltek.

Fotó: Wikipedia

Színpadra lépett például a később a névadó, Turay Ida, valamint mások mellett Bilicsi Tivadar, Makláry Zoltán, Déry Sári is.

„Gyűjtsd a humort”

A második világháború után 1949-ben államosították, és egy évadon keresztül Állami Bányász Színház néven működött, majd néhány évre bezártak a kapui. 1954-ben Budapest Varieté néven nyitott újra. „Az Országos Cirkusz és Varieté Vállalat kezelésében februárban kezdi meg a működését a Budapest Varieté.

Fotó: Szinhaz.hu

Az új, állandó varieté a Kálvária téri volt Józsefvárosi Színház helyén nyitja meg a kapuit, amelyet erre a célra átalakítottak.

„A Budapesti Varieté Gyűjtsd a humort című első műsorát a közzöség igényeinek figyelembevételével állította össze”

– írta az Esti Budapest korabeli száma.

Azok a ’60-as évek…

A hatvanas évektől egymást váltották itt a társulatok. Itt volt a Déryné Színház, illetve a Népszínház (később Erkel) bemutató színpada, majd lett itt Budapesti Kamaraszínház, Városi Színház, Ruttkai Éva Színház, valamint újra Józsefvárosi Színház.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

És megérkezett a Turay Színház…

2014-ben – Kocsis Máté polgármestersége alatt – a Kálvária tér felújításával egyetemben az addig vándorszínházként működő Turay Ida Színház lelt itt végleges otthonra. A nyitóelőadás a Szellem a spájzban című darab volt.