Az 1897-ben épült Nagy Fuvaros utca 4. szám alatti házban a XX. század első éveiben egy magának kétes hírnevet szerzett mulatóhely üzemelt, amely rendszeresen szerepelt a rendőrségi tudósításokban.

„Tulajdonképpen Kis Vigadónak hívják s szörnyen elitehely ott a Nagyfuvaros utczában, vagyis a legsötétebb Józsefvárosban. Estende mosogatás után konyhanimfák perdülnek ott vidám tánczra a hadsereg vitézeivel” – írta a Tolnai Világlapjának bűnügyi krónikája 1908-ban.

Mulatóból lett imahely

A mulató végül 1922 februárjában húzta le a rolót, miután az Emberbarát Egyesület megvette az épületet. A helyi zsidó közösség kinőtte a Szilágyi utcai imaházát, ennek okán vásárolták meg a Nagyfuvaros utca 4. számú házat.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Az átalakítást rögtön meg is kezdték Freund Dezső építész tervei alapján, aki az udvarnak impozáns üvegtetőt álmodott, így természetes fénnyel volt ellátva a 800 személy befogadására alkalmas zsinagógát. Az épületben ezenkívül kultúrterem és konyha is helyet kapott. A zsinagógát 1922. szeptember 17-én Adler Illés főrabbi, illetve Scheiber Lajos – a Rabbiképző Intézet későbbi igazgatójának Scheiber Sándornak az édesapja – és Rosenberg Ármin rabbik avatták fel.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Nem kímélték az idő viharai

1944-ben az épület gyermekmenhelyént a Vöröskereszt oltalma alá került, ám a nyilas hatalomátvétel után az ott dolgozókat elvitték, a gyerekeket pedig sorsukra hagyták. A XX. századot a környéken lévő imaházak közül nem sok vészelte át, a Nagy Fuvaros utcai zsinagógának azonban sikerült megmaradnia.

Sőt, az 1970-es években, miután megszüntették a kőbányai körzetet, a X. kerület zsidóságnak is a Nagy Fuvaros utcai lett a zsinagógája. Az egyre fontosabb szerephez jutó imahelyet 1992-1993-ban felújították, fűthetővé tették. A munkálatok során az üvegtető megsérült, és befedték, ám ezzel elveszett a templom természetes megvilágítása is.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

Centenáriumi ünnepség

A 100 éves zsinagóga szeptember 18-án 17.00 órától ünnepli centenáriumát.