kultúra

 • Képgalériát tartalmaz
  Megnyílt a World Press Photo kiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, az idei tárlaton 151 sajtófotót láthat október 25-ig a közönség, köztük a magyar Esther Horvath jegesmedvékről készült díjnyertes felvételét.
 • A Józsefvárosban található Nemzeti Múzeumban pénteken délután nyitották meg az Ars Sacra fesztivált, amelyet országszerte és a határon túl 96 településen rendeznek meg szeptember 12. és 20. között. Számtalan program lesz a kerületben is.
 • Az idén 10 éves a Budapest100: a szervezők minden eddiginél színesebb, több programot ígérnek.
 • Megnyílt a Rejtőzködő örökségünk című kamarakiállítás a Magyar Nemzeti Múzeumban, a minitárlat betekintést ad az intézmény Közösségi Régészeti Programjának működésébe és eredményeibe. A november 30-áig látható kiállításon bronzkori kincsleleteket és egy középkori pajzsdíszt lehet megtekinteni.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Blaha Lujza tér történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Az éppen 170 évvel ezelőtt, ezen a napon született Blaha Lujza, a boldog békeidők ünnepelt színésznője elsőként kapta meg a Nemzeti Színház örökös tagja címet.
 • A szeptember 4-10. között rendezik meg a 13. Koreai Filmfesztivált, amely átfogó képet ad a dél-koreai moziról, a legújabb kasszasikerektől a nehezen hozzáférhető filmművészeti alkotásokig.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal a Százados negyedi Stróbl Alajos utca történetének és névadójának eredtünk a nyomába. A dualizmus korának egyik legjelentősebb szobrásza alkotta a Magyar Nemzeti Múzeum előtt álló Arany János-szoborcsoportot, valamint a Rókus kórház előtt álló Semmelweis-szobrot is, továbbá ő mentette meg a Kálvária téri barokk kálváriát is, amely egykori műhelyében, az Epreskertben lelt otthonra.
 • A Rozsdatemető és a Jó estét nyár, jó estét szerelem szerzője a VIII. kerületben született, 1994-ben Józsefváros Becsületkeresztjével tüntették ki, 2018-ban pedig Díszpolgári cím posztumusz kitüntetésben is részesült.
 • Kinek a neve áll az utcatáblán? Ki is volt ő? – tesszük fel sokszor a kérdést. Sorozatunkban ezúttal Józsefváros főterének, a Horváth Mihály tér történetének és névadójának eredtünk a nyomába. Az éppen 142 évvel ezelőtt, 1878. augusztus 19-én elhunyt Horváth Mihályt a történetírók egyik legkiválóbbjának tartották kortársai. Munkássága révén a tudományos akadémia tagja lett, és részt vett az 1848-49-es szabadságharcban, egy ideig vallás és közoktatási miniszter is volt.
 • Szigorúbb színházlátogatási szabályokat állítottak fel a fővárosi teátrumok annak érdekében, hogy a csökkentsék a koronavírus terjedését. Az összefogáshoz a Kálvária téri Turay Ida Színház is csatlakozott.