kultúra

 • A muzeális intézmények szakmai színvonalának fejlesztését és gazdasági konszolidációját is célul tűzte ki az Emberi Erőforrások Minisztériuma, amelynek egyik lépéseként összevonják a Magyar Nemzeti Múzeumot és a Természettudományi Múzeumot.
 • Szeretnék egy teljesen baráti, laza blueszenekart alapítani és örömzenét játszani – mondja Tátrai Tibor, aki a számos elismerés mellett 2021. március idusa óta a Kossuth-díj büszke tulajdonosa, valamint nem mellesleg Józsefváros díszpolgára is.
 • 129 évvel ezelőtt, 1892. március 29-én született Mindszenty József, a kommunista diktatúra idején megkínzott és életfogytiglani börtönbüntetésre ítélt bíboros, aki életével példát mutatott hitből, bátorságból és hazaszeretetből.
 • Pikó András polgármester A magyar kultúra napja előtt jelentette be, hogy bezáratja Józsefváros kulturális fellegvárát, a Józsefvárosi Galériát, valamint a Zászlómúzeumot és a H13 Diák és Vállalkozásfejlesztési Központot, amelynek munkatársai így utcára kerültek. A Józsefvárosi Galéria dolgozói az intézmény közösségi oldalán közzétett búcsúlevelükben azt írták: a baloldali kurzus megvonta a támogatást a kultúrától, holott nem ezt ígérték. A levél úgy tűnik annyira kínos volt Pikó Andrásnak, hogy azt töröltették, jelenleg ugyanis nem olvasható a Józsefvárosi Galéria közösségi oldalán.
 • Videót tartalmaz
  Pikó András merényletet követett el a roma kultúra ellen azzal, hogy 75-ről 15 főre csökkentette a Józsefvárosi Cigányzenekar létszámát – mondta az Országgyűlésben Farkas Félix, roma nemzetiségi szószóló. Pikó ezzel 60 ember munkáját és 60 család megélhetését vette el a koronavírus-járvány kellős közepén. Kocsis Máté úgy fogalmazott, Pikó a haverokra tud idén is százmilliókat költeni, a világhírű cigánymuzsikát viszont kinyírja.
 • Tátrai „Tibusz” Tibor, Józsefváros díszpolgára is kiérdemelte idén a magyar kultúra ápolásáért és műveléséért járó legmagasabb állami kitüntetést, a Kossuth-díjat. Mikó István, a Józsefvárosban működő Turay Ida Színház társulatának tagja pedig Magyarország Kiváló Művésze lett.
 • A nemzetközi nőnap előestéjén új, régészeti ásatásokon napvilágot látott tárgyakból nyitott virtuális kiállítást Nőnek való vidék? címmel Magyar Nemzeti Múzeum.
 • A magyar kultúra napját kulturális intézmények bezáratásával ünnepelte a Pikó András vezette önkormányzat. Ennek esett áldozatául – a világon egyedülálló gyűjteményével – a Zászlómúzeum is. Balogh László, az intézmény vezetője annyira elkeseredett, hogy az is felmerült benne, elégeti a 6500 darabos gyűjteményét.
 • Újabb kulturális merénylet. A polgármester információink szerint két lépcsőben mintegy félszáz roma muzsikus támogatását vonta meg, veszélybe sodorva ezzel több tucat roma család megélhetését.
 • Takács Nagy Gábor vezényletével, Maxim Vengerov hegedűművész közreműködésével ingyenes online koncertet ad csütörtökön a MÁV Szimfonikus Zenekar. Az esten Mendelssohn, Mozart és Beethoven egy-egy műve hangzik el.
 • Éppen 100 évvel ezelőtt 1921. február 15-én született Fiedler Ferenc, vagy ahogyan a világ többi táján ismerik Francois Fiedler. Az absztrakt expresszionista festő a Krúdy Gyula utca 2. szám alatt lakott a II. világháború alatt.
 • Ezen a napon több kerületi kulturális intézmény már nem ünnepelhetett. Józsefváros korábbi vezetői szerint szomorú ajándék ez Pikó Andrástól Józsefvárosnak.