Kultúra

 • Idén nem tart nyári szünetet a Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár. A bibliotékahálózat újraindítja a Könyvet házhoz szolgáltatását, a Cserepontokat pedig továbbra is fenntartják. Indulnak a rendezvények is a könyvtárépületekben.
 • Hogy lehet egy zenekar a 70-es, 80-as évek meghatározó hazai együttese, miközben tíz éven át nem jelenhetett meg lemezük? Hogy lehet állandó szembeszélben elérni valamit? Erről Schuster Lóránt, a P. Mobil zenekarvezetője tud igazán sokat mesélni.
 • 1929. június 8-án avatták fel a Weckheim-palota előtt a Magyar Igazság kútját. A díszkutat Lord Rothermere tiszteletére állították, aki elsőként emelte fel hangját a Trianoni döntés igazságtalansága ellen.
 • Feltehetően kevesen tudják, de a nagyjaink földi maradványait is őrző, mintegy 170 éves múlttal büszkélkedő Fiumei úti sírkert a főváros, illetve Józsefváros egyik jelentős parkja is egyben, gazdag növény- és állatvilággal. A kertben a pandémia miatt felfüggesztett – szervezett, kultúrtörténeti – séták is újraindultak, amelyeken részt vehetünk akár kerékpárral is.
 • A Százados negyedben egykor akácerdő állott, amely fáival fűtötték a pékek a kemencéiket. Így született a Pékerdő elnevezés, ahová később kórházat, kiállítást is terveztek. Ezekből végül semmi sem lett, a Pékerdő neve azonban fennmaradt, mint az első magyar futballmeccs helyszíne.
 • Idén a pünkösdi hétvégével esik egybe a józsefvárosi Szent Rita Plébánia templombúcsújának, azaz Szent Rita mennyországba költözésének napja. Ez alkalomból beszélgettünk Tóth Kálmánnal, a templom é. esperes plébánosával, aki örül annak, hogy az idei pünkösd és a május 22-i búcsú alkalmát ismét személyesen, a templomban ünnepelhetjük.
 • 101 évvel ezelőtt született Karol Wojtyla, akit a világ II. János Pál pápaként ismert meg, majd 2014. április 27-én szentté avatták. Józsefvárosban 2011-óta őrzi emlékét a kerület egyik legnagyobb köztere, amely számos alkalommal szolgált az újkori magyar történelem jelentős helyszínéül.
 • Védettségi igazolvánnyal május 11-től ismét látogatható a Magyar Nemzeti Múzeum.
 • Sztravinszkij, Sosztakovics és Prokofjev műveiből ad koncertet a MÁV Szimfonikus Zenekar május 6-án, amelyet ingyenesen meg lehet tekinteni a zenekar youtube csatornáján.
 • Többek közt a józsefvárosi Turay Ida Színház örökös tagja, Jászai Mari-díjas színész, Érdemes- és néhány napja már Kiváló művész. Ezek fontos, komoly díjak, de Mikó István ennél sokkal több, egy minden korosztály számára szeretnivaló színészlegenda.
 • Videót tartalmaz
  A Szigony utca látképében benne van az egész története: ha végig sétálunk rajta, éppúgy találunk itt régi bérházakat, felhőkig nyúló betonrengeteget és modern irodaépületeket is. Miliője filmesek fantáziáját ragadta meg: itt játszódott Szomjas György kultikus mozija, a Roncsfilm is.
 • A lakosság harmada már megkapta az első védőoltását, ennek megfelelően az ország fokozatosan újranyitnak az intézmények. A Fővárosi Szabó Ervin Könyvtár első lépésként újraindította a cserepont szolgáltatását.