korlátozás

  • A járvány harmadik hullámának jelenlegi számai semmilyen nyitást nem tesznek lehetővé, így húsvétkor is a jelenlegi szabályok maradnak érvényben. Nyitásra akkor lesz mód, ha elérjük a 2,5 millió beoltott embert.
  • Az élelmiszerboltok, gyógyszertárak, drogériák és benzinkutakon kívül valamennyi üzletnek be kell zárnia március 8. és 22. között, valamint a tavaszi szünet április 7-i végéig az óvodák is általános iskolák is zárva lesznek a kormány védekezést szigorító döntése értelmében. Erre azért van szükség, mert egyre hevesebben terjed a koronavírus harmadik hulláma.
  • A járvány elleni eddig védekezés eredményeinek megtartása miatt március 1-jéig hosszabbítja meg a kormány a novemberben bevezetett korlátozó intézkedések hatályát.
  • Kibővítik a kijárási korlátozást kedd éjféltől, így az este 8 óra és hajnali 5 óra között lesz érvényes. Emellett számos korlátozás lép életbe amennyiben az Országgyűlés megadja a kormány számára a rendkívüli felhatalmazást. Ilyen lesz az oktatás, ahol a 14 éves korosztály felettiek átállnak az online oktatásra, bezárnak az éttermek, a sportmérkőzéseket zárt kapuk mellett lehet megtartani, valamint általános rendezvénytilalom lép életbe.
  • 178 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést (COVID-19), ezzel 6139 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Meghalt egy 68 éves idős beteg, az elhunytak száma így 615 főre emelkedett.
  • A járvány második hullámára készül a kormány, ezért úgy döntöttek, hogy az 500 fő feletti zenei rendezvények továbbra sem tarthatók meg. Ez azt jelenti, hogy az idei fesztiválok elmaradnak. Gulyás Gergely a korlátozások fenntartásáról azt mondta: a cél, hogy szeptember 1-jével az iskolák rendes tanulmányi rendben kezdhessék meg működésüket.
  • A járvány újra és újra fellángol több országban is, ezért a koronavírus külföldről való behurcolása elleni lépésként beutazási korlátozásokat vezetnek be szerdától. „Akkor van esély arra, hogy az életünket korlátozó intézkedések újbóli bevezetését elkerüljük, ha a vírust sikerül a határokon kívül tartani” – mondta Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter vasárnap a korlátozások bejelentésekor.
  • A május 9-10-i hétvégére a kerületi parkok és közterek a korábbiakban megszokott – nem veszélyhelyzeti – nyitvatartási rend szerint tartanak nyitva. A kerületi játszóterek továbbra is zárva lesznek – írták a Józsefvárosi Önkormányzat közösségi oldalán.