Egy híján kétszáz csapat vágott neki a 2002-es vb selejtezőinek, és ez volt az utolsó alkalom, hogy a világbajnoki cím védője automatikusan kvalifikálta magát a soron következő tornára.

A francia együttes amúgy egy döntetlen és két vereség mellett, szerzett gól nélkül pottyant ki az alapkör végeztével. A portugálok, az argentinok, a horvátok és az oroszok sem jártak sokkal jobban, de ők legalább nem győzelem nélkül távoztak.

Velük ellentétben parádézott(?) Dél-Korea. Az egyik házigazda az Egyesült Államokat, Portugáliát és Lengyelországot utasította maga mögé a D jelű kvartettben, és végül úgy lettek negyedikek, hogy korábban még mérkőzést sem tudtak nyerni vb-n. Sokan ma is úgy érzik, a kelleténél talán több előnyt élveztek hazai pályán. Erről az olaszok és a spanyolok tudnának bővebben mesélni.

Fotó: FIFA

De nem csak a koreaiak, hanem a törökök, a szenegáliak és az amerikaiak is kellemes meglepetést okoztak. A második világbajnokságán részt vevő török gárda egészen a harmadik helyig szárnyalt, de a vb-újonc Szenegál (7.), valamint a Team USA (8.) sem kell szégyenkezzen a negyeddöntő miatt.

A finálét két olyan csapat vívta, amely addig hét világbajnoki címet gyűjtött összesen, de még sosem randizott egymással világbajnokságon! A torna gólkirálya (8), egyben második legjobb játékosa a vb legjobb játékosa, egyben legkiválóbb kapusa ellen.

Ahol végül a második legjobb lett az első, a Fenomén lett a győztes, kétszer mattolva a torna legjobb játékosát. Mert jött a nagy betli. A 67. percben a tornán addig mindössze egy gólt beengedő Kahn kiejtette Rivaldo húszméteres lövése után a labdát, Ronaldo pedig lecsapott rá, és a kapuba passzolt. Tizenegy perccel a vége előtt aztán újra érkezett Ronaldo, a bal alsóba tekerve a labdát. Kahn hiába vetődött. A német kapus a lefújás után szomorúan gubbasztott a kapufánál.

Fotó: FIFA

A brazilok eközben méltán ünnepeltek, hiszen olyat tettek, amit 1970 óta egyetlen győztes sem: százszázalékos teljesítménnyel hódították el a világbajnoki címet.

Érdekességek:

 • Az ír csapatban (23) több volt az Angliában futballozók száma, mint az angolok keretében (22).
 • A Svédország elleni meccsen a kispadról állították ki az argentin Claudio Caniggiát; amúgy az albicelestéé a második legtöbb kiállítás (10), illetve a legtöbb sárga lapos figyelmeztetés (88) a vb-ken.
 • A világbajnokságok történetében egyetlen játékos sem töltött annyi percet (2217) a pályán, mint az 1990 és 2002 között négy tornán részt vevő olasz Paolo Maldini.
 • A szenegáli Henri Camara, a dél-koreai An Dzsung Hvan és a török Ilhan Mansiz révén három aranygól született a tornán.
 • A bronzmérkőzésen a 11. másodpercben betaláló török Hakan Sükür minden idők leggyorsabb vb-gólját szerezte.
 • A fináléban a 90. percben pályára lépő brazil Denílsont összesen 11-szer cserélték be az 1998-as és a 2002-es tornán, ami vonatkozó vb-rekord.

Fotó: FIFA

 1. VILÁGBAJNOKSÁG, DÉL-KOREA ÉS JAPÁN (2002. MÁJUS 31–JÚNIUS 30.)
 • Döntő: Brazília–Németország 2–0 (0–0)
 • Jokohama, Nemzetközi Stadion, 69 029 néző. Vezette: Collina (olasz)
 • Brazília: Marcos – Lúcio, Edmílson, Roque Júnior – Cafú, Gilberto Silva, Kléberson, Roberto Carlos – Ronaldinho (Juninho, 85.) – Rivaldo, Ronaldo (Denílson, 90.)
 • Németország: Kahn – Frings, Linke, Ramelow, Metzelder – Schneider, Hamann, Jeremies (Asamoah, 77.), Bode (Ziege, 84.) – Neuville, Klose (Bierhoff, 74.)
 • Gólszerző: Ronaldo (67., 79.)
 • Gólkirály: Ronaldo (brazil) 8 gól
 • A torna legjobb játékosai: 1. (aranylabdás) Oliver Kahn (német), 2. Ronaldo (brazil), 3. Hong Mjung Bo (dél-koreai)

Foci vb-történelem: 1998 Franciaország – Frenetikus francia formaidőzítés