Gyakran hangoztatott kritika a baloldal részéről, hogy Magyarországon nincs sajtószabadság. Legutóbb egy listára is felkerült a miniszterelnök, mint a sajtószabadság ellensége. Hogy ennek mennyire nincs valóságalapja, azt Orbán Viktor bizonyította, amikor ellátogatott egy klasszikus hírlapárusbódéhoz a Szigony utcába és – mintegy fricskaként – vásárolt mintegy féltucat olyan sajtóterméket, amely rendszeresen kritizálja kormányt és a miniszerelnököt. Az esetről készült videó a kormányfő közösségi oldalán jelent meg július 7-én.

„Azért jöttem, mert fölpakoltak bennünket, mármint Magyarországot valami sajtószabadság ellenségeinek listájára” – mondta Orbán Viktor a hírlapárusnak, majd hozzátette: gondolta megnézi, hogy milyen kormánykritizáló, vagy gyalázó újságok vannak, vásárol belőlük, és megmutatja, hogy mennyi van valójában. Van a Hócipő, a 168 óra, a Magyar Narancs, az Élet és Irodalom, a Népszava – sorolta az újságárus. „Nyomorúságos állapotban van a sajtószabadság, hogy csak ennyi helyen gyaláznak” – vonta le a következtetést humorosan a miniszterelnök, amire a hírlapárus rávágta: van még több!

A kormányfő továbbá arra is kíváncsi volt, hogy mennyi fogy ezekből a lapokból, amire a válasz az volt: hetek óta hozzá sem nyúlnak!

FRISSÍTÉS:

A Józsefváros Újság nagy leleplezése

Az önkormányzati lap Klubrádiótól igazolt munkatársa HIHETETLEN TITKOKAT derített ki az esettel kapcsolatban. Bár az írásból az sejlik ki, hogy a miniszterelnöki lapvásárlás mögött az újságíró egy megrendezett jelenetet sejtett, nagy sajnálatára azt nem tudta leírni, mivel a hirlapárus szerint is spontán érkezett a kormányfő. Azt viszont sikerült kiderítenie, hogy a videóból kimaradt, amikor Orbán Viktor “Hajrá magyarok!”-kal köszöntötte az újságárust, ami neki nem jött be, mert szerinte inkább illene a “Hazádnak rendületlenül” köszöntés. Emellett a kormányfői videóból kimaradt az is, hogy a 168 Óra illeve a HVG azért nem volt, mert azok friss példányszámát másnapra várta a hírlapárus. Az újságírónak a hírlapárus arról is panaszkodott, hogy egy korábbi cikk miatt Camara-Berecki Ferenc Miklós MSZP-s önkormányzati képviselő igaztalanul vádolta őt rasszizmussal.