Történetesen az utolsót éppen a magyar válogatott ellen. A jégkorongszurkolóink messze földön híresek, még Kanadában is cikket írtak róluk és soha nem lankadó lelkesedésükről. Ha nyerünk, ha kikapunk, eléneklik a csapatnak a magyar himnuszt, és mivel a válogatottban több székely származású játékos is van, így a székely himnusz is mindig felharsan. Most is ez történt. Csakhogy ezúttal a román válogatott ugyancsak székely származású játékosai is csatlakoztak a mieinkhez, és együtt énekeltek.

Drága keleti szomszédunknak pedig ez nagyon fáj. Alexandru Halauca, a Román Jégkorong Szövetség elnöke bejelentette: sürgősen összehívja a szervezet ügyvezető testületét az ügyben. Felszólalt Sorin Grindeanu román közlekedési miniszter is, aki gyalázatosnak nevezte a román válogatott magyar nemzetiségű tagjainak cselekedetét, és szerinte ez Románia és a románok iránti tiszteletlenség jele.

Fotó: Vörös Dávid / MJSZ

A román sportsajtó ugyancsak botrányosnak minősítette, hogy a román válogatott székely származású játékosai a 4–2-es magyar sikert hozó találkozó végén a magyar szurkolótábor előtt elénekelték a székely himnuszt a magyar csapattal együtt. A román együttes három román nemzetiségű játékosa a felvételek szerint nem csatlakozott társaikhoz.

ÉS akkor itt most álljunk meg egy szóra. Három román? Bizony. Ugyanis Románia keretét szokás szerint döntő többségben az Erste Liga erdélyi klubjaiban szereplő székely hokisok alkották, hat honosított szlovák, orosz és ukrán játékossal kiegészítve. Tehát a román válogatottban szigorúan nézve szinte színtiszta román játékosból van a legkevesebb. A székelyek nélkül ki se tudnának állni. Ez a gyalázatos és a botrányos.