Kovács Gábor azt mondta, hogy a gyerekek harminc-negyven százaléka túlsúlyos, aminek leggyakoribb oka a mozgásszegény életmód és a rossz nevelés. Az elhízás felnőttkorban egyebek mellett érelmeszesedést, magas vérnyomást, cukorbetegséget okozhat, ezért a rendezvényen tornabemutatókkal, felvilágosító előadásokkal várják a résztvevőket – tudatta.

Mint mondta: a daganatos betegségek korai felismerésének fontosságára onkológiai szűréssel és a betegség tüneteiről tartott előadásokkal hívják fel a figyelmet. Magyarországon évente körülbelül 250-300 gyermekkori daganatos megbetegedést regisztrálnak – tette hozzá.

Az igazgató arról is beszámolt, hogy az egészségnapon baleset-megelőzésről és a kábítószerfogyasztás veszélyeiről is tartanak előadást, valamint az orvostudománnyal és az orvoslásban használt műszerek működésével is ismerkedhetnek az érdeklődők.

A március 7-ei, II. sz. Gyermekgyógyászati Klinikán (IX. Tűzoltó utca 7.) megrendezendő egészségnap programjai ingyenesek, de nagy részük regisztrációhoz kötött. Jelentkezni és a programról részletesen tájékozódni a www.semmelweis.hu/250 honlapon lehet.

Forrás: MTI