Elítéljük a háborút és minél előbbi békét szeretnénk – indokolta Wintermantel Zsolt, a budapesti Fidesz frakcióvezetője a nyilatkozat benyújtását, amely arról szólt, hogy a háborúból Magyarországnak ki kell maradnia.

Fotó: Máthé Zoltán / MTI

A baloldal minden fronton támadta a békepárti nyilatkozatot

A baloldali polgármesterek és képviselők a nyilatkozatot azzal hekkelték meg, hogy egy módosító javaslattal kihúzták belőle a lényegi részeket. Többek között azt is, hogy Magyarország mindent megtesz a béke érdekében. Az ellenjavaslat mellett a baloldali képviselők szóban is támadták a nyilatkozatot.

Gyurcsány ismét meglátogatta Pikót

Ennek egyik leghangosabb szószólója – a Gyurcsány Ferenccel a közelmúltban egyeztető – Pikó András volt, aki egy előre megírt szöveget olvasott fel. Ebben kifejtette, hogy a békepárti nyilatkozat

„…egy álságos politikai akció, amihez asszisztálnunk kellene, egy erkölcstelen szöveggel van dolgunk, amellyel sokadszorra vitatkozunk.”

Józsefváros polgármestere szerint Orbán Viktor miniszterelnök megtagadja a szolidaritást Ukrajnától, majd párhuzamot vont a jelenlegi háborús konfliktus és a magyar történelem között, megfeledkezve arról, hogy ez nem a magyarok háborúja.

Pikó kiáll az ukrán vezetés mellett, amely a magyar ipar tönkretételével fenyegetőzik

Pikó szerint támogatni kell az ukrán vezetést. A polgármester ezzel kiállt amellett a Zelenszkij mellett, aki a Barátság kőolajvezeték felrobbantásával fenyegetőzve kilátásba helyezte a magyar ipar tönkretételét, és a kárpátaljai magyar kisebbséget folyamatos lopakodó jogsértésekkel sújtja – gondoljunk csak a nyelvhasználat korlátozására, a magyar tanárok elbocsájtására, a magyar történelmi jelképek eltávolítására.

A Fidesz fővárosi képviselői kifejtették, hogy Magyarország – mindezek ellenére – segíti Ukrajnát, például naponta több ezer menekült befogadásával, segélycsomagokkal, de fegyvert nem küldhetünk, mert azzal belesodornánk az országot a háborúba.

Fotó: Bruzák Noémi / MTI

Józsefváros polgármestere fegyvereket küldene Ukrajnának

Pikónak erre az volt a reakciója, hogy Ukrajna választott vezetői eszközöket (értsd: fegyvereket) kérnek, hogy megvédhessék a hazájukat. „Nehogy már a magyar kormány jobban tudja, mi kell az ukránoknak, mint a saját vezetőik” – fogalmazott Józsefváros háborúpárti polgármestere.

Az ülésen végül a baloldali képviselők által megcsonkított és kiforgatott békepárti nyilatkozatot fogadták el. Pikó András nem sokkal később közösségi oldalán is elbüszkélkedett az előre megírt beszédével, amelyben a békepárti nyilatkozatot támadta.