Az Oroszország elleni brüsszeli olajembargós terv elfogadhatatlan Orbán Viktor miniszerelnök szerint, aki a Kossuth Rádiónak adott interjújában hangsúlyozta: az uniós tagállamok vezetői korábban abban állapodtak meg, hogy a következő lépések során figyelembe veszik az országok energiaszerkezetét és szuverén érdekeit.

Az Európai Bizottság elnöke viszont „akarva, akaratlanul megtámadta” ezt a megállapodást, amikor azt javasolta, hogy egész Európából tiltsanak ki minden orosz olajat.

Ez a javaslat Orbán Viktor szerint felér egy magyar gazdaságra ledobott atombombával, hiszen ha Brüsszel ezt elfogadja, azzal „a rezsicsökkentésnek vége van”, de 700 forintos benzin- és 800 forintos gázolajárat is eredményezhet.

A magyar kormány valójában – hívta fel a figyelmet a miniszterelnök – a rezsicsökkentés megvédéséért harcol, de arra is emlékeztetett, az orosz olaj helyettesítéséhez több évre és több száz milliárd forintos beruházásokra van szükség, és a hazai energiatovábbítási rendszer átalakításához, ami további több ezer milliárd forintba kerül.

Jelentős átalakítások várhatók a kormányban

A kormányalakítási tárgyalások közepén járó Orbán Viktor elmondta, a május 16-i miniszterelnöki eskütételét követően május végén alakulhat meg a következő kormány, amelyben a Magyarország előtt álló kihívások miatt jelentősen át kíván alakítani.

Ezek a kihívások pedig a megmaradó és várhatóan tovább növekvő migrációs nyomás, a szomszédban dúló háborús helyzet és a bármilyen jövőben bekövetkező járványnak a hatékony kezelése.

Magyarország álláspontja a béke

A miniszterelnök kifejtette, hogy Magyarország elemi érdeke a béke, és nem keveredhetünk bele a háborúba, hiszen az nem a mi háborúnk.

Vannak országok, amelyek ilyenkor oldalt választanak, de a magyar történelmi tapasztalatok alapján álláspontot kell választani, ezért meg kell határozni a magyar érdeket. A mi álláspontunk a béke

– hangsúlyozta Orbán Viktor. Hozzátette: Magyarország számára különösen fontos, hogy a fegyveres harcok ne rombolják le Kárpátalját, és ne veszélyeztessék az ott élő több mint 200 ezer magyart. Eközben hazánk amiben csak tud, segít az Ukrajnából menekülőknek, és minden követ megmozgat a béketárgyalások előmozdítása érdekében.