„Megrendülve és feldúlva állunk most itt” az osztrák fővárost ért terrortámadás hírére – közölte a kormányfő. „Ahogy itt, Budapesten mondják, mi sógorok vagyunk, az önökkel szembeni támadás a velünk szembeni támadás, az önök fájdalma a mi fájdalmunk, az önök kihívásai a mi kihívásaink is” – fogalmazott, hangsúlyozva, hogy Magyarország teljes mellszélességgel Ausztria polgárai mellett áll. Az áldozatokért imádkozunk, a családtagoknak pedig sok lelki erőt kívánunk – tette hozzá Orbán Viktor.

„Legyetek biztosak abban, kedves Sebastian, hogy mi mellettetek állunk, és mindent megteszünk, hogy sikerüljön elrettenteni a jövőbeni elkövetőket, hogy kézre kerítsétek az elkövetőket” – biztosította Sebastian Kurz osztrák kancellárt a miniszterelnök.

Videóüzenetében a kormányfő sok erőt kívánt Ausztriának, kijelentve: „készen állunk arra, hogy mindent megtegyünk közösen veletek, hogy megmentsük Európát az olyan terrortámadás-sorozatoktól, amelyeket az elmúlt napokban kellett elszenvedni”.

Az osztrák belügyminiszter és a bécsi rendőrfőkapitány kedd reggeli tájékoztatása szerint négy civil halálos áldozata van a hétfő esti bécsi merényletnek, két férfi és két nő, járókelők. Egy merénylő, akit a rendőrök lelőttek, az Iszlám Állam terrorszervezet szimpatizánsa volt – közölték.

Forrás: MTI