2010. december 2-án Zürichben minden tekintet a FIFA elnökére Sepp Blatter-re szegeződött, aki bejelentette a 2022-es torna házigazdájának kilétét. A vb-re az Egyesült Államok mellett Ausztrália, Japán, a Koreai Köztársaság és Katar adta be pályázatát. Sepp Blatter lassan előhúzott a lapot a borítékból, majd kimondta annak az országnak a nevét, amelyet azóta átkoz a futballvilág.

Már akkor is gyanús volt, mostanra viszont egyre biztosabb, hogy néhány vezető nem kevés pénzért szavazott Katar mellett. Közel félszáz FIFA-vezető ellen emeltek vádat, ebből 26 rögtön be is ismerte bűnösségét. A szervezet akkori vezetőjét, Sepp Blattert nyolc évre eltiltották minden labdarúgással kapcsolatos tevékenységtől (ezt 2016 februárjában hat évre mérsékelték).

De a vb időpontja sem aratott osztatlan sikert, hiszen nem a megszokott nyári hónapokban, hanem év végén lesz a torna. Az építkezések sem zajlottak gondtalanul, éhbérért dolgoztatott munkások, rengeteg haláleset szerepel a szervezők számláján.

Fotó: Getty Images

Ám azt is tudni kell Katarról, hogy ott bűncselekménynek számít, ha valaki homoszexuális. Ezért érdekes kísérletbe fogott három északi ország televíziója, amelyek megvizsgálták, milyen a fogadtatás arrafelé, ha meleg párként a novemberi világbajnokságra utaznának.

A három tévéállomás felvette a kapcsolatot azzal a 69 hotellel, amelyeket a Nemzetközi Labdarúgó Szövetség (FIFA) hivatalos vb-szállodaként regisztrált.

A kérdés egyszerű és lényegre törő volt: Friss házas, meleg párként foglalhatunk-e Önöknél szobát?

Fotó: Getty Images

A 69 szállodából 13 egyáltalán nem válaszolt, 33-nak nem akadt ezzel problémája. A fennmaradó 23-ból három egyértelműen visszautasította a szállás lehetőségét, míg húsz finoman fogalmazva sem kapott két kézzel a lehetőség után. Egyikük azt válaszolta, a vendégeknek nem ajánlott sminkelni vagy kihívó ruhát viselni, ez ugyanis ellentétes az ország és a kormány politikájával.

„A mi szállodánknak megfelel, ha megfelelően öltözik, nem tanúsít homoszexuális viselkedést, nem csókolózik nyilvánosan” – válaszolta a hotel.

Egy másik szálloda azt hangsúlyozza, hogy korábban többször is kiszállt hozzájuk a rendőrség, akik felkeresték a homoszexuális kapcsolatban álló helyi vendégeket.

A márciusi FIFA-kongresszuson Gianni Infantino elnök arról biztosította a közvéleményt, hogy – bár a törvények szerint a melegeket hét év börtönre ítélhetik – szexuális beállítottságtól függetlenül mindenkit szeretettel várnak a katari világbajnokságra.

Talán nem erre mondják, hogy meleg fogadtatás.