Mi olyan vicces a világjárványban?

Bányai Rudolf | 2020. 05. 21. – 08:53

„Lehet, hogy a nevetés nem oltás, de jó gyógyszer.” A humor gyógyító hatása nem feltétlenül annak függvénye, hogy valami mennyire vicces, hanem sokkal inkább annak, hogyan mutat humoros képet az élet mélységeiről és hullámvölgyeiről.

© Fotó
internet

Furcsa lehet az, hogy az elmúlt 100 év legsúlyosabb globális egészségügyi válságának közepén vagyunk, és mégis tele van az internet viccekkel, mémekkel, paródiákkal, geg videókkal és mozgó képekkel, melyek a karanténba zárt ember pszichés problémáiból hivatottak gúnyt űzni, poént csinálni.

© Fotó
internet

Természetesen jelen helyzetben a sírás is jót tehet, de azt mondják, nem tudsz nevetni és félni egyszerre. A nevetés egyfajta jóindulatú amnéziát ad nekünk, így esélyt nyújt arra, hogy pillanatok alatt elfelejtsük gondjainkat. Ezért van az, hogy az emberek mindig a humor felé fordultak a bajok idején, és minél mélyebb a baj, annál nagyobb megkönnyebbülésre van szükségünk tőle.

A pandémia manapság nagyrészt az egyetlen témája beszélgetéseinknek és még ha más témát is felvetünk, szinte biztos, hogy pillanatok alatt visszatérünk erre. A humor sok mindenen átsegíthet, akkor is, ha fekete, mert a fekete humor mindig serkenti az elnyomottak morálját és tompítja az elnyomókét. Ez pedig minden bizonnyal kevésbé maladaptív, mint a többi megküzdési mechanizmusunk, mint például tagadás, intoxikáció, szeszély, vagy az összeesküvés-elméletek.

"Az élet nem szűnik meg viccesnek lenni, amikor az emberek meghalnak"

– mondta George Bernard Shaw.

Egyesek szerint a pandémiás humor bántó, de legalábbis nem helyénvaló (valószínűleg senki sem nevetett, amikor az idősotthonokban terjedt el a vírus, vagy, hogy sokan bántalmazó partner mellett kerültek karanténba), de meg kell érteni, ez is egy megküzdési mechanizmus. Valójában a nevetés egyik leggyógyítóbb tulajdonsága az, hogy a „katarzis” esélyt kínál a felgyülemlett belső nyomás csökkentésére.

© Fotó
internet

Arisztotelész volt az első, aki színházi értelemben használta a katarzis kifejezést, utalva az érzelmi kisülésre, amelyet a színész a közönségben a rejtett érzelmek felszabadításától remélt, általában egy görög tragédia végén.

Bizonyos értelemben tehát a humor része a válságokra adott természetes immunválaszunknak, tekintve, hogy a nevetésről már bebizonyosodott, hogy jótékony hatással van az immunrendszerre, kettős stresszoldó és hangulatjavító szerepet tölt be.

© Fotó
internet

Freud a humort is egyfajta pozitív védelmi mechanizmusnak tekintette: „Az ego megtagadja, hogy a valóság provokációi megfélemlítsék.” Néhány kutatás szerint a humor gyógyító hatása nem feltétlenül annak függvénye, hogy valami mennyire vicces, hanem sokkal inkább annak, hogyan mutat humoros képet az élet mélységeiről és hullámvölgyeiről.

© Fotó
internet

Ezen okokból tehát a pandémiás humor fertőzőnek bizonyult, ami egyáltalán nem baj. Ebben a félelmetes és bizonytalan időszakban segíti ellenálló képességünket, és lehetőséget ad nekünk egyfajta kötődéshez azzal, hogy kiadjuk a feszültséget és átadjuk ezeket viccek és mémek formájában egymásnak, létrehozva egyfajta társadalmi kohéziót is.

Szöveg: Horváth Lilla

Rovat