Az aláírásgyűjtés célja, hogy a kisebbségek által lakott régiók közvetlenül kaphassanak támogatási forrásokat az Európai Unió költségvetéséből – mondta Pesty László szerdán, az M1 csatornán. Annál inkább sürgető a petíció támogatása, mert ha két héten belül nem gyűlik össze hét tagállamból az egymillió szignó, az SZNT hatéves küzdelme válik semmivé – tette hozzá.

A rendszerváltás óta eltelt évtizedek nem hozták meg a remélt pozitív változást a nemzeti kisebbségek életében, a Baszkföldtől a Baltikumig hasonló gondokkal küzdenek a nemzeti régiók. A többségi társadalom gyakran diszkriminálja a nemzeti kisebbségeket – mondta. Ezért indította útjára a petíciót az SZNT, ám a koronavírus-járvány miatt papíron lehetetlenné vált az aláírásgyűjtés, így az online térbe kényszerült – jelezte Pesty László.

Ennek az a következménye – folytatta –, hogy két héttel a határidő előtt csupán félmillió szignóval rendelkeznek a kezdeményezők, és ha nem sikerül összegyűjteni az egymilliót “a markukba fognak röhögni a román nacionalista erők”. Ezért is arra szólít fel mindenkit, hogy az https://irdala.hu/ weboldalon szignálja a petíciót – mondta a kampányfőnök.

Forrás: MTI