A magyar emberek nem akarnak háborút, ezért Magyarország minden olyan segítséget megad Ukrajnának, amely elősegíti a békét – mondta Szijjártó Péter, kiemelve: Magyarország ezért támogatja azt a nyolc tagország által indított kezdeményezést, amely sürgeti a brüsszeli intézményeket, hogy vegyék napirendre az Ukrajna EU-csatlakozásának megkezdéséről szóló indítványt.

A miniszter az orosz-ukrán háború hatodik napján hangsúlyozta: a kormány mindent megtesz, hogy megvédje Magyarországot és a magyar embereket a háborús konfliktustól, és azért, hogy Magyarország „ne sodródhasson bele ebbe a háborúba”.

Magyarország azonban szolidáris Ukrajnával, kiáll Ukrajna szuverenitása és területi integritása mellett, befogadja és ellátja az Ukrajnából érkező, a háború elől menekülőket, továbbá szorgalmazza az ukránok és az oroszok között hétfőn kezdődött tárgyalásokat. „Imádkozunk, hogy ezek minél előbb folytatódjanak, és minél előbb eredményt is hozzanak” – mondta.

Hozzáfűzte: Magyarország minden olyan kezdeményezést támogat, amely békés segítséget jelent Ukrajnának, mert minél előbb lesz béke, annál kevesebb lesz a halott, és annál kevesebb embernek kell elhagynia a hazáját.

Forrás: MTI