Bizonytalanság idején mindannyiunknak az érzelmi egyensúlyra kell törekednünk. A mi érdekünk, hogy ésszel és mértékkel próbáljunk meg eligazodni az információk között. Óvakodnunk kell attól, hogy rögeszmésen elolvassunk, megnézzünk, meghallgassunk minden járványt érintő hírt, mert cselekvéseinkben rengeteg múlik a szubjektív ítéletalkotásunkon, amit sok minden befolyásol. Döntéseinkben nagyobb hangsúlyt fektetünk azokra az információkra, amelyeket többször hallunk, amelyek igazolják a már létező hiedelmeinket és inkább emlékeznünk olyan dolgokra, amelyek intenzívebb érzelmeket váltottak ki belőlünk.

Csak biztos forrásból tájékozódjunk

Sajnos a média az olvasottságért hajlamos felnagyítani, vagy rosszabb fényben feltüntetni a helyzetet, mint amilyen és elárasztani az embereket fenyegető információkkal, aminek következtében egyre inkább csak a negatív híreket fogjuk befogadni, ez pedig rontja a kockázat érzékelésünket. Egyesek arra is képesek, hogy álhíreket gyártsanak még ilyen helyzetben is: éppen ezért csak biztos forrásból tájékozódjunk!

Cselekedjünk megfontoltan, tudatosan

A koronavírus esetében a kockázat felmérése egyébként is nehéz számunkra, mert egyelőre nem rendelkezünk róla megfelelően átfogó ismeretekkel. Mivel társas lények vagyunk, ezért egy általunk ismeretlen helyzet veszélyét úgy mérjük fel, hogy megfigyeljük, mások hogyan reagálnak, és mi is úgy cselekszünk. Ilyen esetekben nem meglepő az irracionális viselkedés, mely még inkább fokozza a betegség terjedését, mint például a pánikvásárlás, aminek következtében megfoszthatjuk akár az egészségügy szakembereit az alapvető orvosi kellékektől, például fertőtlenítő, vagy arcmaszk.

Természetesen fontos mentális egészségünk megóvása érdekében, hogy érezzünk, hogy nem csak passzív elszenvedői vagyunk ennek a helyzetnek, hanem tudunk is tenni valamit magunk és szeretteink megóvása érdekében, de igyekezzünk tudatosságra törekedni, nem pánikszerűen indokolatlan mennyiségű élelmiszert vagy vécépapírt felhalmozni, hanem azt megtenni, amit kérnek tőlünk a szakemberek.

Tartsuk be a szakemberek iránymutatásait!

Tehát tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy megerősítsük a félelmeink ellenőrzésének érzetét, de próbáljuk mindezt anélkül, hogy túlreagálnánk a helyzetet és hozzájárulnánk a nyilvános pánikhoz. A magyar orvosok, ápolók, egészségügyi személyzet a világ legjobbjai között vannak. Mindannyian rászolgáltak bizalmunkra, ezért minden módon támogassuk őket azzal, hogy betartjuk kéréseiket, iránymutatásaikat.

Igen, a hétköznapjainkat sajnos gyökeresen át kell alakítanunk, de megéri!

Mindannyiunk érdekében tegyük mi is mindannyian a dolgunkat higgadtan, felelősséggel.

És bízzunk egymásban és önmagunkban.