Az egyik legfontosabb, logikusnak tűnő tanácsa a Kormányzati Tájékoztatási Központnak, hogy ne utazzunk fertőzött területekre. Ha mégis megteszi ezt valaki, akkor regisztrálja magát a Konzuli Szolgálatnál.

Aki fertőzött területről érkezik haza, lehetőleg ne menjen közösségbe, és figyelje saját magát. Ha valaki magán tüneteket – láz, köhögés, torokfájás, levertség – észlel, maradjon otthon, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a Nemzeti Népegészségügyi Központ 06-80-277-455-ös vagy a 06-80-277-456-os zöld számát. Aki otthon marad, vigyázzon a saját családtagjaira is. Lehetőleg elkülönülve legyen.

A megelőzés szempontjából kiemelten fontos az alapos, rendszeres kézmosás, különösen minden olyan esetben, ha olyan helyen voltak, ahol sok ember van.

Figyeljünk másokra is

Bárki, aki maga körül olyan emberről tud – legyen magyar vagy külföldi állampolgár – aki fertőzött területen járt, kérje meg őt, hogy maradjon otthon és ne menjen közösségbe, telefonon értesítse háziorvosát, vagy hívja a zöld számot. Ha valakinél felmerülne a koronavírus gyanú és beigazolódna, hogy fertőzött, akkor működjön együtt a hatóságokkal. 

Folyamatos az országos készenlét

A kormány kiemelten kezeli a koronavírus-járványt, az Operatív Törzs folyamatosan működik és meghozza a szükséges intézkedéseket. Jelenleg a rendőrség végzi a határátkelőhelyek ellenőrzését, repülőtereken is automatikus a fertőzött területről érkező utasok ellenőrzése. A Szent László Kórház biztosítja a fertőzött területekről érkezettek megfigyelését és ellátását. Jelenleg 18 fő van megfigyelés alatt, mindannyian jól vannak, tünet és panaszmentesek.

“Közös felelősségünk, hogy ne legyen pánik Magyarországon. A frakció készen áll, ha bármilyen jogszabály módosítása szükséges. Várhatóan fel kell lépni azokkal szemben, akik rémhíreket terjesztenek, vagy alkalmatlan védőfelszereléseken, gyógyászati készítményeken próbálnak nyerészkedni.”

– közölte Kocsis Máté frakcióvezető a csütörtök esti hétpárti egyeztetést követően, amelyet a Belügyminisztériumban tartottak a koronavírus elleni védekezésről.

Fotó: Lucrezia Carnelos/Unsplash, Kocsis Máté/Facebook