Szabó László, a magyar szövetség (MSSZ) elnöke a szövetség Facebook-oldalán közölte, hogy a román szövetséggel egy időben kaptak egy e-mailt a Nemzetközi Sakkszövetségtől (FIDE), miszerint “a szervezet tanácsa elutasította a Rapport Richárd zászlóváltásával kapcsolatos ellentmondásukat, arra hivatkozva, hogy a román beadvány formálisan megfelelt a jelenlegi szabályoknak.”

Majd a sakkszövetség – saját döntését némileg megkérdőjelezve – ezzel egyidejűleg egy eseti bizottság felállításáról is döntött, amely a zászlóváltási szabályok megváltoztatására vonatkozó magyar indítványt fogja megvizsgálni. Ugyanis a jelenlegi zászlóváltásra vonatkozó szabály szerint elég egy lakásbérleti szerződés abban az országban, melynek színeiben a sportoló játszani akar.

A román szövetség egyébként már májusban elindította Rapport Richárd és felesége, a szerb Jovana Rapport átigazolási eljárását. Utóbbi már román színekben ült asztalhoz a női Európa-bajnokságon.

S mi az országváltás igazi oka? A 2022 Superbet Chess Classic Romania sakkverseny főtámogatója, Sacha Dragic, a Superbet nevű cég szerb származású milliárdos tulajdonosa visszautasíthatatlan szponzori ajánlatot tett Rapportnak.

Én csak egy Sinkovits Imre idézettel reagálnék. „Hazát, hitet nem cserél az ember, amiként arcot sem. Mindkettőt őseink hagyták ránk, s a hűség kötelez.”