Tizenkét évvel ezelőtt hibás döntés volt Katarnak adni a labdarúgó-világbajnokság rendezésének jogát, nyilatkozta Joseph Blatter a Tages-Anzeiger nevű svájci lapnak. A korrupció vádja alól végül felmentett egykori FIFA-vezér szerint az Európai Labdarúgó-szövetség (UEFA) akkori elnöke, Michel Platini könyékig benne volt abban, hogy 2010-ben a közel-keleti országra esett a választás.

„Akkoriban a végrehajtó bizottságban egyetértettünk abban, hogy 2018-ban Oroszország, míg 2022-ben az Egyesült Államok fogja megrendezni a vébét. A béke gesztusa lett volna, ha a két politikai rivális egymás után ad otthont a világbajnokságnak” – folytatta a 86 éves svájci.

„Katar rossz választás volt, és elnökként felelős vagyok ezért”

– ostorozta magát Blatter.

A FIFA egykori elnöke elmondta: a 2018-as és a 2022-es rendezésről döntő kongresszus előtt egy héttel Michel Platinit, az UEFA akkori vezetőjét Nicolas Sarkozy, Franciaország akkori elnöke meghívta a hivatalos rezidenciájára, ahol épp Tamim bin Hamad al-Táni sejkkel, Katar akkori trónörökösével beszélgetett. Blatter szerint Sarkozy nyomást helyezett Platinire, aki telefonon közölte vele, hogy megváltoztak a szavazással kapcsolatos tervek.

Fotó: DPA

Most pedig ugyanez a FIFA politikamentes labdarúgást szorgalmaz és nyilvános levelében hangsúlyozta, hogy most mindenkinek a játékra kell koncentrálnia, és a futballnak kell a középpontba kerülnie.

Külön felhívták az állásfoglalásban a világbajnokságon szereplő 32 válogatott nemzeti szövetségeit: ne vigyék és ne engedjék be a politikát a labdarúgásba, mert abban nincs helye ideológiai vagy politikai jellegű csatározásnak.

Reméljük ezt a levelet elküldték az UEFA-nak is, akik természetesnek vették, hogy a 2020-as Eb-n a német-magyar meccsen a nemzeti himnuszunk alatt valaki szivárványos zászlóval rohangált a mieink előtt.