Sadio Mané, a szenegáli válogatott játékosa tényleg a mélyszegénységből érkezett. Földes, homokos, gazos talajon, a labdát – vagy az azt helyettesítő akármit – mezítláb kergetve nőtt fel. A családja nem akarta, hogy futballista legyen, de ő a barátjával Dakarba szökött az álmaiért. Persze két hét után megtalálták, de alkut kötött: csak akkor megy haza, ha egy év suli után futballistának állhat. Szerencsére elfogadták az ultimátumot.

Mostanra pedig a világ egyik legjobb játékosa, és egyik legnagyobb szívű embere, aki még akkor sem tétlenkedik, amikor kórházba kényszerül.

Fotó: AFP

Történt ugyanis, hogy még az idei Afrikai Nemzetek Kupája nyolcaddöntőjében Mané a Zöld-foki szigetek kapusával, Vozinhával ütközött, ami után a kapust kiállították és bár Mané tudta folytatni a játékot – ráadásul gólt is lőtt -, nem akart kockáztatni, és pár perc után el is hagyta a pályát. Kórházba vitték megfigyelésre, majd a helyszínen tudta meg, hogy egy fiú kezelését nem tudja kifizetni a családja, így a focista úgy döntött, hogy állja a 400 ezer nyugat-afrikai frankos számlát, ami nagyjából 220 ezer forintnak felel meg.

Akár lehetne ez is történetünk vége, de a kiváló csatár folytathatta csapatával a szereplést a tornán, döntőbe jutott, ahol Egyiptommal néztek farkasszemet. Mané a rendes játékidőben kihagyott egy 11-est, de a meccs végi büntetőpárbajon aztán az ő tizenegyesével dőlt el, hogy a történelemben először lett Szenegál Afrika bajnoka.