Magyarországon is megjelentek a járványhelyzetből is hasznot húzni próbáló kiberbűnözők – hívta fel a figyelmet jelentésében az ESET biztonságtechnikai és szoftvermegoldásokat fejlesztő vállalat. A bűnözők legújabb módszerei már a vakcinával kapcsolatos átverések: kéretlen üzeneteikben a személyes adatok és banki azonosítók megadása esetén a várakozási listán való előrébb jutást, vagy akár felár ellenében azonnali oltóanyagot ígérnek. De előfordulhat olyan is, hogy egészségügyi hatóság tagjainak adják ki magukat, vagy hiánycikk védőfelszereléseket kínálnak eladásra. Magyarországon például arcmaszkokat kínáló hamis webshopokkal és egyéb kéretlen levelekkel támadták a felhasználókat.

Ezek a kiberbűnözők leggyakoribb módszerei

A jelentés emellett felhívja a figyelmet a kiberbűnözők öt leggyakoribb átverésére is. Ezek közül az első, amikor hamis kiskereskedelmi online webáruházakban híres luxusmárkák termékeit kínálják nevetségesen alacsony áron. Az ilyen helyről rendelt termék vagy meg sem érkezik, vagy silány minőségű hamisítványt küldenek a csalók. Mindenképpen figyeljünk erre, és arra is, hogy a rendelés során ne adjuk meg a hitelkártya adatainkat, valamint csak olyan webshopról vásároljunk, aminek vannak igazolt korábbi eladásai.

Emellett létezik olyan pénzmosási technika is (az ún. „money mule”), ahol otthoni munkavégzéssel csábítják az áldozatokat, vagy online társkereső platformokat használnak. A szakértők szerint, ha egy távmunka lehetőség magában foglalja pénz utalását egy állítólagos ügyfél számára, ne fogadja el senki az állást, illetve legyen gyanús, ha egy társkeresőn megismert udvarló kéri, hogy küldjenek pénzt valakinek az ő nevében, és utasítsák el a kérését.

A harmadik leggyakoribb átverés a lottó és nyereményjátékokkal kapcsolatos csalások. Ilyenkor az áldozat kéretlen megkeresést kap telefonon, vagy sms-ben, amiben azt állítják, nagyobb összeget, vagy luxusnyereményt nyert. Ám ehhez előbb meg akarják fizettetni az adók fedezetét, a szállítás költségeit, vagy egyéb kézpénzbeli költséget, így csalva ki pénzt az áldozattól.

Az úgynevezett adócsalások során a bűnözők a helyi adóhatóság nevében adathalász e-maileket küldenek, amelyek révén megpróbálnak személyes és pénzügyi információkat kicsalni áldozataiktól. A megszerzett adatokat pénzügyi csalásokra és személyazonossággal való visszaélésre használják. Aki kap ilyen e-mailt, amit állítólag a helyi adóhatóság küldött, a legjobb, ha közvetlenül az adóhatósághoz fordulva ellenőrzi.

Az ötödik leggyakoribb átverés a befektetési csalások. Az egyik legismertebb közülük egyfajta piramisjáték, ahol a korábbi befektetőket az újonnan érkezett befektetők pénzéből fizetik ki, egészen a rendszer összeomlásáig. Ezt is általában egy e-mail küldésével kezdik a csalók, amiben bemutatnak egy jónak tűnő üzletet a befektetés megtízszerezésére. Előfordulhat, hogy a csaló létező befektetési társaság képviselőjének adja ki magát.

Forrás: MTI