A neomarxista és neokommunista eszmékkel nem titkoltan rokonszenvező Szikra Mozgalom Jámbor András egykori szélsőbalos blogjából, a Mércéből nőtt ki. A február 11-ei Becsület napja elnevezésű történelmi emléktúra ellen hivatalosan az Autonómia nevű antifasiszta oldal szervezett tüntetést, ám annak propagálásában a Mérce és annak társoldala, a Tett is aktívan bekapcsolódott és a Szikra Mozgalom is fennhangon hirdette. Ezek a szervezetek szemmel láthatóan nagy egyetértésben működnek egymás mellett. Az antifa megmozdulás részleteit Jámbor András egyik kedvenc kocsmájában az Orczy úti a Gólyában beszélték meg január 25-én, amihez a bécsi antifákat is segítségül hívták.

Fotó: BRFK

A nagy szervezkedésnek meg is lett az eredménye. Tömegével érkeztek az ide importált szélsőséges baloldali elemek, akik nem riadtak vissza az erőszak alkalmazásától sem. A Budapesti Rendőr-főkapitányság február 13-ai sajtótájékoztatóján elhangzottak szerint az antifák négy alkalommal hajtottak végre csoportos támadást olyan személyek ellen, akikről a ruházatuk alapján úgy gondolták, hogy közük lehet a Becsület napjához, illetve azon a rendezvényen részt vehetnek. Ennek megfelelően először február 9-én három békés lengyel turistát bántalmaztak a Fővám téren, másnap Gazdagréten estek neki egy férfinak, akit véresre vertek.

A belvárosban egy koncertről hazafelé tartó magyar párost hagytak helyben, illetve az I. kerületben szintén egy koncertről kijövő német párt bántalmaztak. A támadásokban az volt a közös, hogy minden áldozatot 8-10 fős csoportban támadtak meg hátulról és különböző fegyvereket: viperát, kalapácsot, ólomkesztyűt és paprikasprayt is bevetettek.

Fotó: YouTube

A rendőrök négy elkövetőt – két német, egy olasz és egy magyar állampolgárt – elfogtak, a nyomozás azonban tovább folyik. A nyolc áldozat közül hárman súlyos sérüléseket szereztek.

Jámbor András már most megpróbált kifarolni a rendezvény mögül és a mozgalma, a Szikra is ugyanígy tett. Józsefváros országgyűlési képviselője vélhetően úgy gondolja, hogy ha bejegyzésében elítéli az ő hathatós segítségével Magyarországon is meghonosított antifa erőszakot, akkor azzal lerázza magáról a felelősséget is.