Hozzávalók a tésztához: 50 dkg liszt, 2 tojás, egy teáskanál só, 1 teáskanál cukor, 1 dl tej, 25 gr élesztő, 1 dl olaj.

A töltelékhez: 15 dkg füstölt-főtt sonka, 1 kis olaj, 2 tojás, 1 tojás sárgája, 2 kávéskanál reszelt torma, 3 evőkanál 20%-os tejföl, 1/2 dl tej, 1 gerezd fokhagyma, egy csokor metélőhagyma, egy csokor petrezselyem, 1 csipet só és bors.

A mártogatóshoz: tejföl, zöldfűszerek ízlés szerint

Elkészítés: a kb. 35 fokosra langyosított tejben elkeverünk egy teáskanál cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt, és hagyjuk felfutni. A lisztet megszitáljuk, hogy levegősebb tésztát kapjunk, majd a sóval és az olajjal egy kelesztőtálban elkeverjük. Hozzáadjuk a két tojást és a felfuttatott élesztőt, majd kb. 4-5 percig dagasztjuk, amíg a tészta elválik a tál falától, a felszíne pedig fényes és sima lesz. Ezután a tészta tetejét meglisztezzük, hogy megakadályozzuk a párásodást, és konyharuhával letakarjuk. Kb. 27-30 fokos hőmérsékleten (például takaróba burkolt, lefedett tálban) 30-45 perc alatt a duplájára kelesztjük.

Közben elkészítjük a tölteléket. A csíkokra vágott főtt sonkát kevés olajon egy serpenyőben megpirítjuk. Egy tálban elkeverjük a tejfölt, a tejet, a tormát, a felaprított metélőhagymát és petrezselymet, hozzáadjuk a csipet sót és borsot, majd óvatosan belekeverjük a megpirított sonkát. A két tojást keményre főzzük (kb. tíz perc alatt), és felkarikázzuk. A kelt tésztából cipókat formázunk, majd sodrófával kb. 1,5 cm vastagságúra nyújtjuk. Az így kapott négyzetek közepébe egy-egy halmot kanalazunk a töltelékből, aminek a tetejére egy-egy karika főtt tojást teszünk. A négyzetek sarkait egymásra hajtjuk, hogy a töltelék benn maradhasson a batyukban, amiknek a tetejét megkenjük a tojássárgájával.

A batyukat papírral bélelt tepsibe tesszük, 25 percig langyos helyen pihentetjük, majd előmelegített sütőben 180 fokon, 15-20 perc alatt aranybarnára sütjük.

Zöldfűszerekkel ízesített tejfölös mártogatóssal kínálva tökéletes finomság.

Szöveg: Tukács Orsolya