A holokauszt áldozataira emlékezünk

Szerkesztő | 2021. 01. 27. – 10:26

Az auschwitzi haláltábor 1945. január 27-i felszabadításának napja 2005 óta a holokauszt nemzetközi emléknapja. E napon az áldozatokra emlékezünk, együtt érzünk a túlélők veszteségeivel, és azzal, hogy e borzalmakat nem hagyjuk feledésbe merülni, elősegítjük, hogy ehhez hasonló népirtás soha ne fordulhasson elő ismét.

© Fotó
Hírnyolc

A világ és a magyar zsidóság XX. századi tragédiájára emlékezünk a mai napon, éppúgy tisztelgünk az áldozatok emléke előtt, ahogy együtt érzünk a túlélőkkel elvesztett szeretteik miatt. Az ENSZ 2005-ben nyilvánította január 27-ét a holokauszt nemzetközi emléknapjává, 1945-ben, a második világháború utolsó hónapjaiban ugyanis ezen a napon szabadították fel Auschwitz-Birkenau-ban a legnagyobb koncentrációs tábort. A cél kettős: sosem feledni a közel hatmillió ember sorsát, üldöztetését, meggyilkolását, valamint az emlékezéssel elősegíteni azt, hogy ehhez hasonló népirtás soha ne fordulhasson elő újra.

Magyarországon továbbra is a zéró tolerancia elve érvényesül az antiszemitizmussal kapcsolatban – írta Ronald S. Laudernek, a Zsidó Világkongresszus elnökének címzett levelében Orbán Viktor miniszterelnök. Gulyás Gergely, Miniszterelnökséget vezető miniszter pedig arra emlékeztetett, hogy Magyarország ma képes megvédeni a magyar zsidóságot, a kormány védi az emberi méltóságot, biztosítja a vallásszabadságot, és támogatja a magyar zsidóságot kulturális identitásának megőrzésében és megerősítésében.

Forrás: MTI, OSZK

Rovat