Hetvennyolc éve következett be a doni áttörés

Bányai Rudolf | 2021. 01. 12. – 13:18

Az 1943. január 12-én a Don-kanyarnál bekövetkezett szovjet áttörés a II. világháború legnagyobb magyar katonai veszteségét okozta. A Magyar Királyi 2. Hadsereg – bár az óriási túlerővel szemben amíg lehetett vitézül helytállt – csaknem teljesen megsemmisült.

© Fotó
Magyar Futár/Arcanum Digitális Tudománytár

A II. világháború során a német hadvezetés követelésre a 2. magyar hadsereg a Don folyóhoz került 1942 júliusában. A feladatuk az volt, hogy megakadályozzák a túlerőben lévő Vörös Hadsereg előretörését. A katonák ellátása akadozott, a technikai felszereltségük pedig nem volt elégséges. Hiába kérték a német szövetségest, nem érkezett megfelelő felszerelés és utánpótlás.

Így érkezett el 1943. január 12-e, amikor mínusz 35-42 fokban a szovjetek megsemmisítő támadást indítottak. A magyar csapat bár nem tudott sokáig ellenállni, azonban így is utolsónak hagyta el a Dont, biztosítva ezzel a szövetséges fegyvertársak elvonulását. A hősies haditett eredményeként azonban a Don-kanyarban mintegy százezer magyar katona vesztette életét. Szinte nincs olyan magyar család, ahol ne hangozna ismerősen a Don-kanyar neve. A mai napon a Don-kanyarnál harcoló magyar hős katonákra emlékezünk.

Rovat