Ezek szerint mégsem igaz a mondás, miszerint “kinek halálhírét keltik, az sokáig fog élni”.

Carmine „Mino” Raiola 1967-ben született Olaszországban, majd egyéves korától Hollandiában nőtt fel szüleivel, ahol édesapja pizzériát nyitott. Raiolát viszont nem vette át a családi bizniszt, mert a labdarúgás világa azonnal beszippantotta a hét nyelven beszélő fiatalembert. Az olasz mellett angolul, németül, spanyolul, franciául, portugálul és hollandul tudott.

Fotó: Getty Images

Raiola, ifjú korában maga is nekifutott, hogy labdarúgóként keresse meg a kenyérre valót, de az HFC Haarlemnél 18 évesen abbahagyta és az ificsapat vezetője lett, tolmácsolt a futballklubok mellett, majd belekezdett ügynöki pályájába, méghozzá a Sports Promotion kötelékeiben. Itt a legnagyobb név, akinek az átigazolásában részt vett a cégnél, az Dennis Bergkamp volt. Raiola sokat tett azért, hogy a holland támadó 1993-ban az Interhez írjon alá. Nem sokkal ezután testvérével közösen játékosügynökséget alapított, és az első komoly ügyfele Pavel Nedved lett, akit akkor éppen a Laziohoz adott el.

Innentől pedig nem volt számára megállás, egyre nagyobb befolyásra tett szert és még a topklubok ügyeibe is beleszólt. Egy biztos, ügyfeleiért mindent megtett, a klubvezetők pedig rettegtek tőle és tárgyalási stílusától, hiszen nem ismert kegyelmet és a legjobb feltételeket harcolta ki képviseltjeinek. Persze ne feledjük, ezzel ő maga is jól járt, hiszen ezzel saját ügynöki részesedését is felsrófolta.

A Forbes becslése szerint a különböző jutalékokból csak 2020-ban körülbelül 84,7 millió dollárt, azaz mintegy 26,8 milliárd forintot keresett.

Fotó: Getty Images

Legutóbb olyan játékosok átigazolásait intézte, mint Erling Haaland, Paul Pogba, Gigi Donnarumma, Zlatan Ibrahimović, Matthijs de Ligt, Marco Verratti, Moise Kean, Henrih Mhitarjan vagy Mario Balotelli.

Mino Raiolát januárban intenzív osztályon ápolták Milánóban, később azonban a stábja cáfolta ezeket a híreszteléseket, mivel állítólag csak rutinvizsgálaton vett részt. Mint kiderült ez nem volt igaz, Raiola végül elveszítette a harcot a betegségével szemben.