Pedig a ’86-os vb-t megelőző rövid korszak gyönyörű volt. Végig vertük Európát. A selejtezőket öt győzelem mellett csak egy vereséggel zártuk, majd 1986 tavaszán a Népstadionban 3–0-ra leléptük Brazíliát.

Dacára annak, hogy a világbajnokság előtt a selejtezőket végig brusztoló Nyilasi Tibor és a két év után „újrafelfedezett” Törőcsik András is kidőlt a sorból, a közvélemény sokat remélt Mexikóban Mezey György alakulatától. Az akkori mérések szerint a magyarok 38 százaléka a négy közé várta a gárdát. Öt százalék döntőbeli vereséget, egy százalék világbajnoki címet várt.

Fotó: Pinterest

Ehhez képest a fináléban Argentína és az NSZK nézett egymással farkasszemet.

A dél-amerikaiak a fénykorát élő – utóbb a torna legjobbjának megválasztott – Diego Maradonának köszönhették döntőbe jutásukat, míg a nyugatnémetek a rájuk jellemző küzdeni tudásuknak és csapatszellemüknek. Persze a szerencsefaktor sem elhanyagolható, amire szükségük is volt – a Marokkó (1–0) elleni nyolcaddöntőben és a házigazdák (0–0) elleni negyeddöntős tizenegyespárbaj során.

A németek hiába állnak fel kétgólos hátrányból a döntőben, a győztes gólt Jorge Burruchaga helyezi el Toni Schumacher hálójába, természetesen Maradona varázslatos passza után. Argentína 1978 után másodszor világbajnok, az NSZK pedig – 1966 és 1982 után – harmadik döntőjét bukja el.

A világbajnokság előtt agyonbírált, civilben orvos El Doctor, azaz Carlos Salvador Bilardo argentin kapitány a csúcsra jutott. Nem is csoda, hiszen salvador azt jelenti: Megváltó…

Fotó: Wikipedia

Érdekességek:

 • Eredetileg Kolumbia rendezte volna a vb-t, de 1982 októberében visszalépett a rendezéstől, mert az ezzel járó kiadások meghaladták az erejét.
 • A győztes argentin együttesből csupán Diego Maradona került be a torna tizenegyébe.
 • Mexikóban jegyzőkönyvezték a vb-k történetének leggyorsabb kiállítását (az uruguayi José Batista már 56 másodperc után indulhatott zuhanyozni Skócia ellen)
 • Az iraki Szamír Saker Mahmud egyéves eltiltást kapott a vb után, amiért a Belgium elleni meccsen leköpte a játékvezetőt.
 • A kanadaiak vb-t is megjáró ígéretes csatára, a pozsonyi születésű Igor Vrablic fegyelmi ügyei miatt már 21 évesen (1987) felhagyott a profi futballal és lókereskedőnek állt.

Fotó: Getty Images

 1. VILÁGBAJNOKSÁG, MEXIKÓ (1986. MÁJUS 31–JÚNIUS 29.)

Döntő: Argentína–NSZK 3–2 (1–0)

 • Mexikóváros, Azték Stadion, 114 600 néző. Vezette: Arppi Filho (brazil)
 • Argentína: Pumpido – Cuciuffo, Brown, Ruggeri – Giusti, Batista, Burruchaga (Trobbiani, 90.), Enrique, Olarticoechea – Valdano, Maradona
 • NSZK: Schumacher – Jakobs – Brehme, Kh. Förster, Briegel – Berthold, Matthäus, Eder, Magath (D. Hoeness, 62.) – Rummenigge, Allofs (Völler, 46.)
 • Gólszerző: Brown (23.), Valdano (56.), Burruchaga (84.), ill. Rummenigge (74.), Völler (81.)
 • Gólkirály: Gary Lineker (angol) 6 gól
 • A torna legjobb játékosai: 1. (aranylabdás) Diego Maradona (argentin), 2. Harald Schumacher (nyugatnémet), 3. Preben Elkjær Larsen (dán)

Foci vb-történelem: 1982 – Paolo Rossi aranyat érő féltucatja