A rajthoz állók létszámát 16-ról 24-re emelték, így Afrika, a CONCACAF-térség és az ázsiai/óceániai „vegyes” zóna is első ízben küldhetett két csapatot.

A mieink a nemzetközi klasszissá érő Nyilasi Tiborral és Törőcsik Andrással, máig vb-rekordnak számító tíz (!) góllal terhelték meg Salvador hálóját (10–1). Kiss háromszor is kapuba talált – nyolc perc leforgása alatt, csereként beállva. Mindkettő máig érvényben lévő tornacsúcs. De a folytatás…

Fotó: Facebbok

Az első meccsüket elbukó címvédő argentinok elvertek minket, mint jég a határt (1–4), majd a belgák elleni 1-1 kevés volt a továbbjutáshoz.

Ezen a tornán már ott volt viszont a négy évvel korábbi világbajnokságról még lemaradó új csodagyerek: Diego Armando Maradona. Jóllehet Argentína tízese ellenünk feltartóztathatatlannak bizonyult és kétszer is betalált, a középdöntőben csípve-rúgva-harapva már megállították, amit nehezen viselt, pirosat is kapott Brazília ellen. Nélküle az albiceleste pedig nem jutott be a négy közé.

Fotó: 90min.com

De a többi élgárdának is megvolt a maga csillaga. A bronzérmes Lengyelországnak például Zbigniew Boniek, az ezüstérmet szerző NSZK-nak 1980 és 1981 aranylabdása, Karl-Heinz Rummenigge, és a két év múlva Európa-bajnok Franciaországnak a jövendőbeli (háromszoros) aranylabdás, Michel Platini.

Brazíliának rögtön három királya is akadt, Sócrates, Zico és Falcao. Csakhogy a torna utolsó hetében összesen hat gólt vágó Paolo Rossi közbeszólt. Így pedig az első csoportkörben még bukdácsoló, onnan csak hatalmas mázlival továbblépő Olaszország, és nem az álomfutballal kirukkoló, ám végül épp az itáliaiak ellen elhasaló (2–3) brazil csapat hódította el a Világkupát.

Fotó: FIFA

Érdekességek:

 • A torna legjobb játékosait a spanyol Mundialon díjazták először arany- (Rossi), ezüst- (Falcao), valamint bronzlabdával (Rummenigge).
 • A magyar labdarúgás történetében Mészöly Kálmán az egyetlen, aki játékosként (1962, 1966) és szövetségi kapitányként (1982) is járt a válogatottal vb-n.
 • A Franciaország–Kuvait (4–1) csoportmérkőzésen az arab csapat átmenetileg levonult a gyepről.
 • Rekordnak számító tíz gólszerző (Soler, Genghini, Platini, Six, Bossis, Giresse, Rocheteau, Trésor, Girard, Couriol) hozta össze a franciák 16 gólját.
 • A vb-k valaha volt legfiatalabb játékosa (Whiteside) és legkorosabb finalistája, egyben győztese (Zoff) is ezen a tornán lépett pályára.
 • Mészöly Kálmán és segítője, Mezey György közvetlenül a vb előtt kapta meg a mesteredzői címet.

1982 World Cup Finals, Semi-Final, Barcelona, Spain, 8th July, 1982, Italy 2 v Poland 0, Italy’s Paolo Rossi celebrates after scoring the opening goal against Poland (Photo by Bob Thomas/Getty Images)
Fotó: Bob Thomas / Getty Images

 1. VILÁGBAJNOKSÁG, SPANYOLORSZÁG (1982. JÚNIUS 13–JÚLIUS 11.)
 • Döntő: Olaszország–NSZK 3–1 (0–0)
 • Madrid, Santiago Bernabéu Stadion, 90 000 néző. Vezette: Coelho (brazil)
 • Olaszország: Zoff – Scirea – Gentile, Collovati, Cabrini – Oriali, Bergomi, Tardelli – Conti, Rossi, Graziani (Altobelli, 8.; Causio, 88.)
 • NSZK: Schumacher – Stielike – B. Förster, Kh. Förster, Briegel – Kaltz, Breitner, Dremmler (Hrubesch, 63.) – Rummenigge (H. Müller, 70.), Fischer, Littbarski
 • Gólszerző: Rossi (57.), Tardelli (69.), Altobelli (81.), ill. Breitner (83.)
 • Gólkirály: Paolo Rossi (olasz) 6 gól
 • A torna legjobb játékosai: 1. (aranylabdás) Paolo Rossi (olasz), 2. Falcao (brazil), 3. Karl-Heinz Rummenigge (nyugat-német)

Foci vb-történelem: 1978 – Videla tábornok is egyengette az argentinok útját az aranyig