Anglia, a nyolc évvel azelőtti világbajnok sehol – de olyan tradicionális futballhatalmak, mint Spanyolország, Csehszlovákia és Franciaország sincs ott a tornán. Csakúgy, mint Magyarország együttese. Bezzeg ott van a mezőnyben Zaire, Haiti, Ausztrália és az NDK is. Utóbbi gárda feltűnése már csak azért is pikáns, mert éppen a házigazdákkal sorsolták össze – németek a németek ellen. Mit ad isten, a nyugatnémet válogatott pont az „Ossiktól” szenvedi el egyetlen vereségét a vb-n.

A gyepen eközben a totális futballal kirukkoló Hollandia az úr. Legalábbis kezdetben. Veretlenül, egy pontot elhullajtva masírozik be a döntőbe; a legszebb focit játssza, Johan Cruyff mesterien fogja össze a társulatot. Az oranje valósággal gálázik a (tornák során először lebonyolított) második csoportkörben, előbb az argentinokat üti ki 4-0-ra, majd az első fázisban még veretlen keletnémeteket veri meg 2-0-ra, végül pedig jön a címvédő brazilok elleni 2-0.

De ott a nationalelf is, akiket szinte minden hazai (és külföldi) orgánum meg szakember a döntőbe tippeli – és a Beckenbauer, Müller, Overath, Maier, Breitner, Hoeness nevével fémjelzett együttes el is jut a müncheni fináléig.

A fináléban tehát Franz Beckenbauer Johan Cruyff ellen, a precizitás a virtuozitás ellen, az esélyesek a még esélyesebbek ellen. Egy-egy értékesített büntető mindkét oldalon és egy Gerd Müller gól az első félidőben. A szünetben, az öltözőbe menet Jack Taylor játékvezető sárgát ad a szájaló Cruyffnak. A holland nem véletlenül ideges, hiszen a németek vezetnek 2-1-re.

A második félidőben Berti Vogts, a Terrier leveszi a pályáról a narancsmezes karmestert, Müller lő egy érvénytelen gólt. Letelik a 90 perc, az NSZK ujjong, Hollandia romokban. Az olasz Silvio Gazzaniga által megalkotott Világkupa, a Dresden Bank páncélterméből előhalászott vadonatúj világbajnoki trófea így Ferenc Császár kezében emelkedik először a magasba.

Fotó: Twitter

Érdekességek:

 • A vb-k történetének első doppingellenőrzésén áteső Ernst Jean-Joseph haiti hátvéd rögvest megbukott a kontroll során.
 • A chilei Carlos Caszely volt az első, akinek vb-n felmutatták a piros kártyát.
 • A torna egyetlen veretlen csapata, Skócia tovább sem jutott a csoportjából.
 • A lengyel Jan Tomaszewski előbb a svéd Staffan Tapper, majd az NSZK-beli Uli Hoeness 11-esét is hárította a második csoportkörben.
 • Az olasz válogatottban 1142 perces „góltalansági” csúcsa szakadt meg Dino Zoffnak, amikor a haiti Emmanuel Sanon a kapujába talált.
 • A Pumával szerződésben lévő Cruyff, válogatottbeli társaitól eltérően, kétcsíkos(!) Adidas-szerelésben játszotta végig a tornát.
 • Beckenbauert már harmadszor választották be a torna csapatába, s rajta kívül csak Djalma Santos (1954, 1958, 1962) mondhatott magáénak ilyen triplát.

Fotó: Twitter

 1. VILÁGBAJNOKSÁG, NSZK (1974. JÚNIUS 13–JÚLIUS 7.)
 • Döntő: NSZK–Hollandia 2–1 (2–1)
 • München, Olimpiai Stadion, 75 200 néző. Vezette: Taylor (angol)
 • NSZK: Maier – Vogts, Beckenbauer, Schwarzenbeck, Breitner – Bonhof, U. Hoeness, Overath – Grabowski, G. Müller, Hölzenbein
 • Hollandia: Jongbloed – Suurbier, Rijsbergen (T. de Jong, 69.), Haan, Krol – Jansen, Neeskens, Van Hanegem – Rep, Cruyff, Rensenbrink (R. van de Kerkhof, 46.)
 • Gólszerző: Breitner (25. – 11-esből), G. Müller (43.), ill. Neeskens (2. – 11-esből)
 • Gólkirály: Grzegorz Lato (lengyel) 7 gól
 • A torna legjobb játékosai: 1. (aranylabdás) Johan Cruyff (holland), 2. Franz Beckenbauer (nyugatnémet), 3. Kazimierz Deyna (lengyel)

Foci Vb-történelem: 1970 Mexikó – Végleg dél-amerikai kézben a Rimet-kupa