Először lehetett cserélni világbajnoki mérkőzésen, a játékvezetők pedig első ízben fegyelmezhettek a sárga és piros lapok felmutatásával. A televízió első ízben sugárzott színesben egy labdarúgó-világbajnokságról, és az Adidas először adta a vb hivatalos labdáját a 32 ötszögből összevarrt fekete-fehér Telstarral, amelyből összesen húsz darab készült el a tornára.

Magyarország válogatottja az 1969. december 3-i marseille-i csapás nyomán (1:4 a csehszlovákok ellen) először hasalt el a világbajnoki selejtezőkben. Amíg idehaza vészharangokat kongattak, Brazíliában örömtüzeket gyújtottak az Azték Stadionban rendezett finálét követően.

Fotó: Foto Action Images

Ugyanis 1970. június 21-én végleg brazil kézbe került a 3800 gramm tömegű Jules Rimet-kupa (amelyet aztán 1983-ban elloptak a brazil szövetség vitrinjéből), miután a selecao brasileira harmadszor is elhódította.

Pelé – aki régi fényében tündökölt a vb-n – végre megúszta sérülés nélkül. Hat meccsen négy gólt rámolt be az ellenfeleknek, nála eredményesebb csak a mind a hat mérkőzésén beköszönő, összesen hét találatot jegyző Jairzinho volt.

Ez a brazil együttes lett a vb-k történetének első győztese, amely mind a selejtezőkben, mind a tornán valamennyi mérkőzését megnyerte. Pelé – 1958 és 1962 után – harmadik világbajnoki címét gyűjtötte be (világcsúcs!), sőt övé lett a kitüntető torna játékosa titulus is. Mário Zagallo is „triplázott”: 1958-ban és 1962-ben még játékosként, 1970-ben pedig már mint szövetségi kapitány ért fel a csúcsra.

Fotó: Laurence Griffith / Adidastelstar

Érdekességek:

 • Salvador, Izrael és Marokkó abszolút vb-újoncnak számított, míg Peru, amelynek a brazil Didi ült a kispadján, 1930 után másodszor vett részt a tornán.
 • A 10 találatával gólkirály Gerd Müllernél csak Just Fontaine (13) és Kocsis Sándor (11) szerzett több gólt egy vb-n.
 • Az olasz–nyugatnémet (4–3) elődöntő hosszabbításában esett öt gól a mai napig vonatkozó vb-csúcs.
 • Mexikóban Pelé és az NSZK-beli Uwe Seeler is már a negyedik világbajnokságán szerepelt – és a negyedik világbajnokságán is talált a kapuba.
 • A vb-re menet a bogotái hatóságok letartóztatták a címvédő kapitányát, Bobby Moore-t, akit csak a brit miniszterelnök közbenjárásával engedtek el öt nappal az angolok első meccse előtt
 1. VILÁGBAJNOKSÁG, MEXIKÓ (1970. MÁJUS 31.–JÚNIUS 21.)
 • Döntő: Brazília–Olaszország 4–1 (1–1)
 • Mexikóváros, Azték Stadion, 107 412 néző. Vezette: Glöckner (keletnémet)
 • Brazília: Félix – Carlos Alberto, Brito, Piazza, Everaldo – Clodoaldo, Gérson – Jairzinho, Tostao, Pelé, Rivellin
 • Olaszország: Albertosi – Burgnich, Cera, Rosato, Facchetti – Bertini (Juliano, 75.), S. Mazzola, De Sisti – Domenghini, Boninsegna (Rivera, 84.), Riva
 • Gólszerző: Pelé (18.), Gérson (66.), Jairzinho (71.), Carlos Alberto (86.), ill. Boninsegna (37.)
 • Gólkirály: Gerd Müller (nyugatnémet), 10 gól
 • A torna legjobb játékosai: 1. (aranylabdás) Pelé (brazil), 2. Gérson (brazil), 3. Gerd Müller (nyugatnémet)

Focivb-történelem: 1966 Anglia – Kispadról a mennyországba