A házigazda – ekkor kétszeres olimpiai bajnoki (úgy is, mint nem hivatalos világbajnoki) címvédő – annak rendje és módja szerint meg is nyerte a meghívásos tornát. Hozzá kell tenni azonban, hogy a legjobb európai csapatok – köztük a magyar -, nem fogadták el a meghívást.

Pedig nem kizárt, hogy részvételünk esetén most minket ünnepelnének első világbajnokként, lévén a Ferencváros hatalmas szenzációt keltve 3-2-re verte ezt a csapatot az 1929-es dél-amerikai turnéja során, ráadásul Montevideóban. Az Újpest pedig a vb rajtja előtt egy héttel megnyerte a BEK/BL elődjének számító Bajnokok Tornáját, így tényleg nem túlzás kijelenteni, hogy lett volna esélyünk.

De nemcsak Magyarország, a többi európai topválogatott is kihagyta az első világbajnokságot – csupán a franciák, a románok, a belgák és a későbbi negyedik jugoszlávok hajózták át az óceánt az uruk kedvéért.

Uruguay válogatottja
Fotó: FIFA

A vb-k első gólját a francia Lucien Laurent – ő 97 esztendősen hunyt el 2005-ben -, első mesterhármasát az amerikai Bert Patenaude szerezte. Az első gólkirály az argentin Guillermo Stábile lett nyolc találattal. A vb-trófeát, azaz a Rimet-kupát azonban nem más, mint a celeste, azaz az uruguayi válogatott hódította el Argentínát és az Egyesült Államokat megelőzve.

Érdekességek:

Az 1910-ben született és 2010 augusztusában elhunyt argentin Francisco Varallo élt a legtovább az első vb-n pályára lépő játékosok közül. Mindössze három idegenlégiós kapott helyet a 13 vb-résztvevő válogatott keretében. A 8 hónap alatt elkészült 100 ezer férőhelyes Centenáriumi Stadionban a játékosokat vizesárok választotta el a szurkolóktól. Nem volt bronzmérkőzés, mert a jugoszlávok egyszerűen nem léptek pályára a „kisdöntőben”. A finálét vezető belga sípmester John Langenus, a döntő előtt 10 ezer dolláros életbiztosítást kötött a rendezőkkel. A rabok hangszórókon keresztül hallgathatták a vb meccseit az uruguayi börtönökben.

VILÁGBAJNOKSÁG, URUGUAY (1930. JÚLIUS 13–30.)

Döntő

Uruguay–Argentína 4:2 (1:2)

Montevideo, Centenáriumi Stadion, 93 000 néző. Vezette: Langenus (belga)

Uruguay: Ballestrero – Nasazzi, Mascheroni – J. Andrade, Fernández, Gestido – Dorado, Scarone, Castro, Cea, Iriarte

Argentína: Botasso – Della Torre, Paternoster – Suárez, Monti, J. Evaristo – M. Evaristo, Ferreira, Stábile, Varallo, Peucelle

Gólszerző: Dorado (12.), Cea (57.), Iriarte (68.), Castro (89.), illetve Peucelle (20.), Stábile (37.)

Gólkirály: Guillermo Stábile (argentin) 8 gól

A torna legjobb játékosai: 1. José Nasazzi (uruguayi), 2. Guillermo Stábile (argentin), 3. José Andrade (uruguayi)