Szeptember 5-én, a Hősök terén megtartott szentmisével elrajtolt a katolikus egyház egyik legnagyobb rendezvénye, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus (NEK).

„Adja Isten, hogy a kongresszus hetében “különösen is átérezzük, hogy Krisztus velünk van az Eucharisztiában, nem hagyja magára az egyházat, a népeket, az emberiséget” – fogalmazott Erdő Péter bíboros a nyitó szentmise előtti köszöntőjében.

Fotó: Szigetváry Zsolt / MTI

A rendezvényt eredetileg 2020-ban tartották volna meg, ám a koronavírus járvány miatt azt az idei évre halasztották. A kongresszust egy héten át tartó programsorozat kíséri, melynek két központi helyszíne a Bazilika előtti Szent István tér és A Hungexpo.

A programok között lesz a Budapest Mise, amelynek főcelebránsa Jean-Claude Hollerich bíboros, Luxemburg érseke, az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak bizottsági elnöke lesz. A Budapest Mise zsidó jellegű dallamokra épül, de latin nyelven szólal meg, hangzása magába öleli a klasszikus egyházi zene hagyományait, a klezmer és jiddis zene dallamosságát és pattogós ritmusait. A művet a Magyar Állami Operaház Zenekara és a Voicestation kórus adja elő, és Andrejszki Judit énekel.

Az alkalomra – amelynek programjai a https://www.iec2020.hu/hu oldalon is megtalálhatók – egy emlékérmet is kiadtak, azok a fiatalok kapják majd, akik a kongresszus nyitó szentmiséjén járulnak először szent áldozáshoz.

Józsefvárosban is lesznek programok

A Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus kezdetét szeretetvendégség előzte meg szombaton, amelyen Erdő Péter bíboros együtt ebédelt 600 meghívottal.

Fotó: NZ / Metropol

Józsefvárosban szeptember 5-én, vasárnap este 19 órától a Örökifjú Zenebarátok Kórusa ad koncertet a Horvát Mihály téri Szent József templomban, szeptember 6-án a Csík zenekar koncertezik az Erkel színházban, szeptember 8-án pedig a Magyarok Nagyasszonya templomban (Magyarok Nagyasszonya tér) 17 órakor kezdődő szentmisén S.E.R. Bernard Bober, kassai érseket látják vendégül.

Ferenc pápa celebrálja a Zárómisét

A NEK-et lezáró, fél 12-kor kezdődő misét Ferenc pápa celebrálja a Hősök terén. Előtte fellép az erre az alkalomra 82 énekkarból szerveződött, 2100 tagú énekkar Sapszon Ferenc Kossuth- és Liszt Ferenc-díjas karnagy vezetésével. A zenei fellépők között lesz Sena Dagadu és Tóth Gabi énekesek, valamint a Jazzation acappella együttes. A felvezető műsorban elhangzik Kubik Anna és Pindroch Csaba Jászai Mari-díjas színművészek tanúságtétele. Az eseményen részt vesz továbbá a tokiói paralimpiai játékokról hazatérő két sportoló, Ekler Luca világcsúcstartó Európa- és világbajnok paraatléta és Dani Gyöngyi többszörös paralimpiai ezüst- és bronzérmes vívó.