1786. május 23-án hunyt el a híres utazó, aki négy földrészt is bejárt.

Fotó: Facebook

Katonaként huszárjaival a lengyelek oldalán harcolt az orosz megszállók ellen, amíg fogágba nem esett. A szibériai rabsága alatt elkészítette Kamcsatka első földrajzi, néprajzi és állattani leírását. Innen hajóval sikerült megszöknie, s Tajvan érintésével ismét Európában kötött ki.

Fotó: wikipedia

A XV. Lajos francia király szolgálatában töltött évei alatt jutott el Madagaszkárra, ahol a sziget békéjének megteremtése miatt a bennszülöttek „királyukká” választották. A bajor örökösödési háborúban Mária Terézia császárnő oldalán harcolt, aki érdemeiért magyar grófi címet adományozott neki. Megfordult Angliában, Amerikában és Brazíliában is. Felmenői miatt a lengyelek, születési helye miatt a szlovákok vallják magukénak a magyar világutazót.

Utca, tér és szobor őrzi emlékét

A Tisztviselőtelepen igazi Benyovszky-kultusz alakult ki. Az egykori Héderváry utcát 1954-ben Benyovszky Móricz után nevezték el. Az indoklásban más érdemei mellett az is szerepelt, hogy elsőként ismertette meg a Bering-tengert, valamint ő alkotta meg a madagaszkári ábécét.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A Benyovszky Móricz utcában élő G. Németh György Benyovszky Emléktársaságot alapított a kalandor emlékének ápolásáért. Az ő kezdeményezésükre nevezték el azt a korábban névtelen háromszög alakú kis teret az Orczy út és Diószegi Sámuel utca találkozásánál, ahol még 2021-ben Közép-Európa első Benyovszky Móricz mellszobrát is felavatták.

Vivát, Benyovszky!

Benyovszky életéről számos könyv született. Franciául lejegyzett emlékiratait először Londonban adták ki. Magyar nyelven Jókai Mór fordításában 1888-1891 között jelent meg négy kötetben. Magyar és csehszlovák koprodukcióban 1973-75-ben forgattak 13 részes televíziós sorozatot Vivát, Benyovszky! címmel.