A francia bíróság bűnösnek mondta ki egy zsarolási ügyben a 94-szeres francia válogatott labdarúgót, Karim Benzemát, de a Real Madrid csatára első fokon megúszta felfüggesztett börtönbüntetéssel és 75 ezer euróval. Az ügy még 2015-ben kezdődött: ekkor Mathieu Valbuena panaszt tett, mert egy ismeretlen felhívta, és közölte vele, birtokában van róla egy kompromittáló videó. A telefonáló az ügy „elrendezését” javasolta, ugyanakkor pénzösszegről nem beszélt, de azzal fenyegetőzött, hogy nyilvánosságra hozza a felvételt, ha nem fizetnek neki. A vád szerint Benzema közvetítőként vett részt az ügyben.

Persze a hasonló balhék nem ritkák a francia futballban. Benzemának még azt is elnézték, hogy korábban kiköpött a francia himnusz alatt a stadionban. Ezt előbb letagadta, majd azt mondta, azért köpött, mert túlságosan erőszakos a francia himnusz.

De a csatár esete csak csepp a tengerben. Bernard Tapie csúcsra vitte az Olympique Marseille futballcsapatát, majd jött a bundavád, Tapie-t letartóztatták, és a bundázás mellett még a nyomozás akadályozásával és tanúk megfenyegetésével is megvádolták. A Marseille-t megfosztották bajnoki címétől, sőt a következő évben gazdasági szabálytalanságok miatt kizárták a klubot az első osztályból.

Michel Platini neve is ide kívánkozik, akinek a vesztét a pénz okozta: nem tudott ugyanis elszámolni egy mintegy 2 millió svájci frankos átutalással, ami a FIFA számlájáról került hozzá. Később előkerült a neve a 2015-ös görög futballbotrányban, ahogy a katari vb-rendezés odaítélése körüli homályos ügyekben is.

Franck Ribéry – aki ma már Bilal Yusuf Mohammed Ribéry – a családos, magát muszlim vallásúnak tartó labdarúgó, fiatalkorú, 15 éves prostituáltakat használt, Karim Benzemával együtt. Utóbbi egyébként a fentiek mellett saját péniszéről küldött fotókat egy 13 éves kislánynak.

És ráadásnak ott van Benjamin Mendy ügye, akit nyár végén négy rendbeli nemi erőszakkal – ez november közepén további két eset elkövetésével bővült -, valamint szexuális zaklatással vádoltak meg, majd le is tartóztatták. Így ő szinte biztosan hosszú börtönbüntetésre számíthat. Igaz, Benzema esetében is erre számítottunk.