Az adventi programsorozat apropóját az adta, hogy éppen 800 éve, aza 1223-ban állított először betlehemet Assisi Szent Ferenc Greccio városában – tudtuk meg Böjte Csabától. Ennek emléket állítva egy mobil betlehemmel vágtak neki a Sepsiszentgyörgytől Budapestig tartó útnak. A különleges autókaraván erre az alkalomra Greccio 800 rendszámot kapott. 14 helyszínen álltak meg, s mindenhol a helyi lakosok bevonásával betlehemeztek. – Mi a ruhákat, a díszletet és az állatokat is –gondozókkal együtt–, a Fővárosi Nagycirkusz jóvoltából vittük magunkkal, a szereplőket viszont nem. Így mindenütt a helybeli fiatalokat, gyerekeket, de a felnőtteket is bevontuk a történésekbe – mondta Böjte atya.

Fotó: Dévai Szent Ferenc Alapítvány

A december 23-ig tartó programsorozat részeként Budapesten, az Erzsébet térre telepítettek egy kupolát, amelynek segítségével Betlehembe repítik vissza a látogatókat. – Ez a világ első vetített 360 fokos betlehemes installációja. A fő üzenete pedig a béke és az elfogadás – emelte ki a szerzetes.

Ahová eljutottak mindenki nagyon örült nekik, volt, ahol a polgármester is megjelent. Böjte Csaba úgy gondolja a mai ember nagyra értékeli a szeretet kultúráját, tehát nem igaz az, amit sok helyen sugallanak, hogy a kereszténység egy lefutott téma.

Fotó: Dévai Szent Ferenc Alapítvány

A létezés öröme címmel a közelmúltban jelent meg Böjte Csaba könyve. Erről a szerzetes azt mondta: úgy látja, manapság mindenki az örömöt keresi. De az öröm olyan, mint a gomba: van közte jó, és van közte bolond. – Ezért fontos, hogy megmutassuk, melyek azok az örömök, amelyek az embert boldoggá teszik, és melyek azok, amelyek mérgeznek bennünket – fogalmazott. Emellett megjelent egy életrajzi kötet is Böjte atyáról, aki – Dévai Szent Ferenc Alapítvány néven – gyermekmentő szervezetet alapított Erdélyben a sanyarú körülmények között tengődő gyermekek felkarolása.

Fotó: Dévai Szent Ferenc Alapítvány

– Örvendjünk mindannak, amit a Jóisten adott nekünk. Persze vannak hibák, nehézségek és bajok, de úgy gondolom, hogy vagyunk elég bölcsek és erősek, hogy ezeket megoldjuk. Ezzel a bizakodó, reményteli hanggal kívánok áldott karácsonyi ünnepeket, és egy nagyon boldog új esztendőt a józsefvárosiaknak!

Az atyával készült interjút a www.metropol.hu oldalon olvashatják.