A kormány – amellett, hogy kiáll Ukrajna területi integritása mellett – határozott álláspontja, hogy Magyarországnak ki kell maradnia a háborús konfliktusból, ugyanakkor a háborús övezetből érkező menekültek segítését hangsúlyozta. „Akik Ukrajnából jönnek, biztosak lehetnek abban, hogy barátként fogadjuk őket” – nyilatkozta Orbán Viktor miniszterelnök.

A magyar-ukrán határon ezért szünet nélkül engedik át az otthonukat elhagyni kényszerülőket, a határátkelők közelében pedig segítségpontokat alakítottak ki. A Magyar Államvasutak a szokásosnál sűrűbb járatokkal segíti a menekülőket. Záhonyból ingyen utazhatnak tovább azok, akik Ukrajnából érkeztek és más magyarországi állomásra tartanak.

A kormány elindította a Híd Kárpátaljáért 1357-es adományvonalat, amellyel az ott élő magyarokat kívánják segíteni. A nagyobb adományokat a nemzeti összefogás számlaszámán – 11711711-22222222 – fogadják.

Fotó: Drnagistvan.hu

A Józsefvárosi Fidesz is csatlakozott a kormánypárt országos adománygyűjtéséhez, így aki tartós élelmiszerrel, használható és ép ruhaadománnyal vagy más tárgyi adománnyal segítene, az leadhatja azt a párt Baross utca 19. szám alatti irodájában.

„Segítsünk együtt a háború elől menekülőknek! A nekik szánt adományokat – tartós élelmiszereket, bébiételeket, pelenkákat, takarókat, ruhákat – valamennyi irodánk fogadja nyitvatartási időben”

írta közösségi oldalán Kocsis Máté, Józsefváros országgyűlési képviselője.

A Magyarországra érkezők fogadásával, elhelyezésével kapcsolatos fővárosi feladatokról Sára Botond egyeztetett Varga Ferenc tűzoltó dandártábornokkal, és Terdik Tamással, Budapest rendőrfőkapitánnyal.

„Felkészültünk a menekültek fogadására, a Nemzetbiztonsági Operatív Törzs által meghatározott feladatok végrehajtására. Ebben a nehéz, embert próbáló időben segítünk minden hozzánk érkező menekültnek” ­

közölte Sára Botond február 28-án délelőtt.

A Koszorú utcában is van gyűjtőpont

A Józsefvárosi Önkormányzati is indított adománygyűjtést. A Koszorú utca 4. szám alatti gyűjtőponton ágyneműt, ruhaneműt, tisztálkodószereket, tartós élelmiszert, vitaminokat, női higiéniai termékeket gyűjtenek. Az önkormányzat azt kéri, hogy adományozási szándékát a koordináció megkönnyítése érdekében a 06-1-612-7819 telefonszámon jelezzék az érkezésük előtt.

Gyűjt a NÖRI is

A Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) is bekapcsolódik a háború miatt kritikus helyzetbe került ukrajnai embertársaink segítése érdekében elindult országos összefogásba. Csütörtökön 17 óráig a Fiumei úti sírkert Infópontjánál várják a felajánlásotokat, elsősorban női és férfi tisztálkodószereket, pelenkákat, babaápolási termékeket, takarókat. Az összegyűlt adományokat a NÖRI pénteken eljuttatja a Baptista Szeretetszolgálatnak a tiszabecsi határátkelőhelyre.

Nyitókép: illusztráció