A Forma-1-ben húzták, amíg húzhatták. 1974 óta először fordult elő, hogy a bajnokság első két helyezettje „döntetlenről” várhatta az utolsó futamot. A hétszeres világbajnok Lewis Hamilton és Max Verstappen egész éves háborúja sosem látott drámai csatával ért véget, amelynek végén a holland ünnepelhette első vébé-címét.

Fotó: Kamran Jebreili / AP

Az év utolsó hónapjaiban a magyar sport elmúlt éveinek három meghatározó egyénisége is befejezte sikerekben gazdag pályafutását. Cseh László utolsó versenyét még a tokiói olimpián teljesítette, de az úszóklasszis októberben búcsúzott el hivatalosan a közönségtől. Baji Balázs, a magyar atlétika történetének egyik legsikeresebb futójaként akasztotta szögre a futócipőt, míg Szász-Kovács Emese, Rió olimpiai bajnoka az országos bajnokságon zárta le karrierjét.

Jutott az év utolsó hónapjaira is edzőkeringő. Dárdai Pált másodszor is hálátlan módon elgáncsolták Berlinben. Hiába legenda a klub történetében – hiszen ő játszotta középpályásként a legtöbb mérkőzést a Hertha mezében – próféta még így sem lehet belőle.

Peter Stöger sem lett az, ő Dárdaival ellentétben csak apró megjegyzés lesz csak a Ferencváros históriás könyveiben, alig féléves munkássága nem hagyott mély nyomokat a szurkolókban. Kivétel talán a Leverkusen elleni siker. Kár, hogy előtte öt vereség állt a csapat neve mellett az Európa-ligában. Reméljük, hogy utódja, Sztanyiszlav Csercseszov külön fejezetet érdemel majd ki magának.

Fotó: AFP

A labdarúgó-válogatott is felemásan zárta a vb-selejtezőket. Az albánok elleni hazai vereség felért egy gyomrossal, majd teljesen váratlanul a magyar futballtörténelemben először szerzett pontot a nemzeti tizenegy Angliában. San Marino legyőzése említést sem érdemel, ellenben Lengyelország legyőzése az utolsó fordulóban szintén szép emlék marad. A Nemzetek Ligájában sem lesz könnyű dolgunk, hiszen az Európa-bajnok olaszokat, döntős ellenfelüket Angliát, és Németországot sorsolták mellénk. Kemény lesz. De ezt legalább elsőre sikerült megoldania az UEFA-nak, nem úgy, mint a Bajnokok Ligája sorsolást, amit meg kellett ismételni néhány „aprócska” hiba miatt.

Magyar szempontból az év utolsó nagyon sikeres eseménye a kazanyi rövidpályás úszó Európa-bajnokság volt, ahol Szabó Szebasztián 100 pillangón, 50 gyorson és 50 pillangón is aranyérmes lett. Utóbbi versenyszámban ráadásul világcsúccsal.

Női kézilabdázóink is nagy reményekkel vágtak neki a világbajnokságnak, de be kellett érniük a 10. hellyel. A fiúk januárban majd javíthatnak a részben hazai rendezésű Eb-n. De ez már egy másik történet.