„Döntést hozunk arról, mi történjen ezzel a két országgal. Úgy vélem, az a közvélekedés, hogy nem kellene kvalifikálniuk” – fogalmazott a NOB korábbi alelnöke brit médiumoknak.

Thomas Bach, a NOB elnöke májusban még azt mondta, Oroszország részvétele még nem tisztázott, ugyanakkor nem mentette fel orosz tagjait, és nem szankcionálta az Orosz Olimpiai Bizottságot.

Fotó: Rob Schumacher / USA Today Sports

Az olimpiai programban szereplő sportágak közül egyedül a kerékpár, a tenisz és a cselgáncs engedi semleges státuszban versenyezni orosz és fehérorosz sportolóit, Reedie viszont kételkedik abban, hogy ezen sportágak ötkarikás kvalifikációs eseményein részt vehetnek majd.

Ennek a huzavonának persze ez csak apró szelete. Az Egyesült Államokban most zajlik az atlétikai vb, ahol az ukrán magasugró Jaroszlava Mahucsih korábban nemcsak riválisának, de barátjának is mondhatta az orosz Marija Laszickenét. Egészen februárig, mert azóta szóba sem áll vele, és csak annyit nyilatkozott ennek kapcsán, hogy:

„Nem akarok gyilkosokat látni az atlétikai pályán!”

Pedig az orosz a tokiói olimpiai bajnoki cím mellett háromszor nyert vébét (2015., 2017, 2019), egyszer Európa-bajnokságot (2018), de volt fedett pályán is Eb- (2018) és vb-győztes (2014, 2018), ám nem indulhatott a vébén, hiszen a Nemzetközi Atlétika Szövetség (követve a NOB ajánlását) az ukrajnai inváziót követően eltiltotta az orosz és a fehérorosz sportolókat.

Eközben pedig az Ukrán Műkorcsolya Szövetség eltiltotta saját versenyzőjét, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok Viktor Petrenkót, mert az 53 éves műkorcsolyázó dél-oroszországi bemutatókon lép fel, amit az ukrán szövetség szégyenletesnek tart a február 24-e óta tartó háború miatt.

Úgy tűnik nem csak a csatatéren, de a fejekben is komoly háború dúl.