Teljesen megtelt a Polgárok Háza nagyterme november 17-én délután. A Mondjunk nemet a szankciókra elnevezésű országjáró fórumra befért mintegy 350 embert Kocsis Máté, a Fidesz országgyűlési frakcióvezetője köszöntötte.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A meghívott vendég Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter a nemzeti konzultáció kitöltésének fontosságáról beszélt.

„Nagyon kemény viták jönnek, és ezekben a kormánynak szüksége lesz a támogatásra”

– hangsúlyozta a tárcavezető.

Az okokra kitérve kifejtette: a szankciók teljes csődjének beismerése, hogy ma Brüsszelben letagadják, az elvárás az volt, hogy a szankciók segítenek a háborút hamarabb lezárni. Az EU csak azért akar újabb szankciókat, hogy a saját hibás, károkat okozó döntéseit valahogyan mentegesse, mert annak a kimondása, hogy a szankciók zsákutcát jelentenek, felelősök után kiáltanak – vélekedett a miniszter.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A magyar érdek védelme az első

„Nem tesszük kockára a magyar energiaellátást”

– hangsúlyozta, hozzátéve, hogy bármilyen szankciós csomag tárgyalásakor a magyar érdeket kell védeni.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy felbecsülhetetlen értéke van a választási győzelemnek, mert a magyar kormány a legstabilabb Európában, és ez a kormány teljes mellszélességgel kiáll a nemzeti érdekekért.

A külügyminiszter emlékeztetett: a kampányban világossá tették, hogy a legfontosabb cél kimaradni a háborúból, ennek megfelelően hozta meg döntéseit a kormány, mindamellett, hogy Magyarország komoly humanitárius segítséget nyújt Ukrajnának.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A szankciók nem értek célt, de a felelősök ezt nem ismerik be

Szijjártó Péter szerint most elő kellene állnia azoknak a vezetőknek, akik a szankciók mellett kardoskodtak és ki kellene mondaniuk, hogy miattuk került az európai gazdaság recesszió közelébe és le kellene mondaniuk. Ez lenne a normális reakció azok részéről, akik a szankciók bevezetésével károkat okoztak Európának – jelentette ki.

Fotó: Baranyai Attila / Hírnyolc

A lakosok kérdeztek, a miniszter válaszolt

A lakosok kérdéseire válaszolva a külügyminiszter elmondta: a tapasztalatok azt mutatják, hogy más tagállamoktól nem várhatjuk, hogy olyan egyenességgel kiálljanak amellett az egyetlen racionális álláspont mellett, amit mi is képviselünk, pedig informálisan sokan egyetértésükről tettek tanúbizonyságot.

A felrobbant Északi Áramlat gázvezeték okozta ellátási problémáról Szijjártó Péter azt mondta, ma Magyarország ellátása azért van biztonságban, mert van egy Török Áramlat nevű déli irányból érkező vezeték, amit néhány éve építettek mindenféle szankciós fenyegetés dacára. Ha ez, illetve a hosszútávú gázbeszerzési szerződésünk nem lenne, akkor Magyarország gázellátása ma nem lenne megoldott – tette hozzá.

Az energiaszankciók hatásai begyűrűztek a háztartásokba, és a boltok polcaira is. Ezek ellen csak úgy tudunk védekezni a tárcavezető szerint, ha a gazdasági növekedés minél magasabb. Ezért tartja fontosnak, hogy a Keleti Nyitás program eredményeként egyre több keleti gazdasági vállalat választja Magyarországot beruházásaihoz.

A paksi erőmű bővítéséről a miniszter kifejtette, az energiabiztonság szempontjából stratégiai fontosságú, hogy az energia minél nagyobb részét mi magunk tudjuk előállítani.