Még akik nem látják ennyire borúlátóan a helyzetet, azok is elismerik, hogy sokkal jobban leterheljük a környezetünket, mint szüleink vagy nagyszüleink. Nem is kell messzire mennünk, elég, ha csak a napi rutinunkra gondolunk: hiszen inkább leveszünk egy palack jegesteát a polcról, minthogy reggel tíz perccel korábban kelnénk és főznénk magunknak, de a szendvicset vagy a salátát is sokszor nem magunknak állítjuk össze, hanem megvesszük a készen, zacskósan. Gyakran az ebédet is rendeljük, ami nem csak plusz csomagolóanyag, hanem plusz üzemanyag is.

Zöldpolitika: Betartatlan ígéretek, valós eredmények helyett még mindig csak a tervezgetés

Egyre több szemetet termelünk

De ne csak az étkezést nézzük. Általános jelenség, hogy mobiltelefonunkat félévente-évente lecseréljük, az akciós ruhát pedig akkor is megvesszük, ha semmi szükségünk nincs rá, olcsó boltokban, sokszor felesleges dolgokat vásárolunk. És ebből mind plusz szemét keletkezik.

Nem beszéltünk még a megnövekedett gépjárműhasználatról, az áram, a víz szakadatlan használatáról. Pedig a gázból, a vízből, az áramból egyáltalán nem áll rendelkezésünkre korlátlan mennyiség.

Összesen hét fát vágtak ki a Rókus kórház kertjéből

 

Józsefváros belső kerületként is szerencsés helyzetben

A természettel való kapcsolatunk is egyre szűkül. Mi Józsefvárosiak azonban még egy kicsit szerencsésebbek vagyunk itt a belvárosban, hiszen van egy Fűvészkertünk, egy Orczy-parkunk, ahova, ha egy kis zöldre vágyunk kisétálhatunk, és olyan érzésünk lehet, mintha nem is a fővárosban lennénk. Vagy van egy Természettudományi Múzeumunk, ahol – bár múzeumi keretek között –, de mégiscsak a természetközelben érezhetjük magunkat.

Ezt kellene kihasználnia az önkormányzatnak is, ahogy például jobboldali elődeik tették. Hiszen akkor még úgy volt a szokás, hogy Föld Napja alkalmából kivitték a kerületi gyerekeket a Fűvészkertbe, egy kicsit tanulni, egy kicsit játszani, egy kicsit megnézni, milyen csoda van tőlük karnyújtásnyira. De nem csak ez a program marad el évek óta. Az ingyenes virágosztásból is mára mi maradt? Növényvásár. Itt megvehetik azt a kerületiek, amit korábban ingyen kaptak.

Ehelyett mi van? Szemetes utcák, közwc-nek használt parkok.

A Föld többet érdemel. Józsefvárosban is. És nem csak egy napon.